Nazaj

Kaj pacientom svetovati pri težavah s suhimi očmi

1472 min01. 10. 2022

Sindrom suhega očesa je eno najpogostejših očesnih obolenj. Prevalenca v populaciji znaša po različnih podatkih med 10% do 35%. Težave so posebej pogoste po 40. letu starosti in se z leti običajno stopnjujejo. Simptomi suhih oči lahko nastopijo zaradi zmanjšane produkcije ali prekomernega odtekanja solz ter zaradi spremenjene sestave solz. Zelo pogosto se ti dejavniki med seboj prepletajo. Značilno pacienti opisujejo občutek tujka v očesu, rezanja, lahko občutek razdraženih vek, pogosto utrujenih oči, nekaterim se zaradi bolečin in razdraženosti pojavljajo napadi prekomenega solzenja.

Raziskave kažejo, da je eden pomembnejših dejavnikov pri nastanku težav suhih oči disfunkcija Meibomovih žlez. Gre za žleze na notranji površini vek, z izvodili ob robovih vek. Tvorijo oljno sestavino solznega filma, ki z zmanjševanjem površinske napetosti skrbi za enakomerno razporejanje po celotni površini očesa ter preprečuje prehitro izhlapevanje solznega filma. Bakterije kožne flore ter obloge na koži pogosto povzročijo vnetje teh žlez in mašenje njihovih izvodil. Sčasoma to privede do kroničnih vnetnih sprememb s propadanjem Meibomovih žlez.

Prvi korak pri zdravljenju težav suhih oči je poudarjena skrb za higieno kožne površine vek. Poleg vsakodnevnega izpiranja vek z mlačno vodo, si je možno učinkovito pomagati s higienskimi krpicami, ki so namenjene čiščenju in dezinfekciji vek pri težavah s suhimi očmi. Pomembno je tudi izogibanje vsem dejavnikom, ki lahko težave zaradi suhih oči še stopnjujejo. V prvi vrsti sta to kajenje in uživanje alkoholnih pijač. Izrazitejše težave zaradi suhih oči so lahko tudi posledica pogostega zadrževanja v prašnih prostorih, izpostavljanja vetrovnemu hladnemu vremenu, dolgotrajno neprekinjeno delo z računalnikom in nenazadnje tudi prepogosta uporaba kontaktnih leč. Pomembno lahko vplivamo na sestavo solz tudi z uravnoteženo prehrano z zadostno vsebnostjo omega maščobnih kislin in vitaminov. Več nedavno objavljenih raziskav ugotavlja tudi pozitivni vpliv uživanja probiotikov na sestavo solz in blaženje težav suhih oči.

Novo in zelo uspešno zdravljenje kroničnih težav suhih oči predstavlja terapija Optilight. Temelji na obsevanju kožnih predelov vek z impulzi visoko energijske svetlobe. Deluje preko treh vzporednih mehanizmov. Z intenzivnim segrevanjem tkiva v globini mehča in utekočini maščobne strdke v žleznih izvodilih, ki ovirajo izločanje žlez. Energija svetlobe uničuje kožno bakterijsko floro in pršico Demodex, ki je pogost vzrok kroničnega vnetja Meibomovih žlez. Tretji učinek visoko energijske svetlobe je stimulacija tvorbe kolagena in elastana, kar zagotavlja obnovo kronično spremenjenega podkožja in kože vek. Terapija Optilight svetujemo pacientom z disfunkcijo Meibomovih žlez in kroničnimi simptomi suhega očesa. Pri večini lahko s štirimi ponovitvami dosežemo trajno odpravo oziroma ublažitev težav zaradi suhih oči.

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije