Zgodnja spoznava glavkoma je nujna za uspešno zdravljenje.

Glavkom je eden najpogostejših vzrokov trajne okvare vida. Približno vsak drugi posameznik s to boleznijo ostane neprepoznan. Bistveni za preprečitev izgube vida so preventivni pregledi. Bolezen lahko dovolj zgodaj odkrijemo le s pregledom in meritvijo očesnega tlaka. Kar 90% primerov trajne okvare vida lahko s preventivnimi pregledi in pravočasnim zdravljenjem preprečimo. V Moreli smo prepričani, da bi morala biti preprosta preventivna skrb za zdravje oči dostopna vsem. V okviru programa Moja Morela zato zagotavljamo brezplačne kontrole vida in očesnega tlaka.

Naročite se na pregled

Prvi možen termin: 24. 06. 2024

Pregled na napotnico
Fotografija pregleda za glavkom

O glavkomu

Očesni tlak ustvarja tekočina znotraj očesa, ki zagotavlja primerno obliko zrkla in omogoča prenos hranilnih snovi. Uravnava se z ravnovesjem med tvorbo in resorbcijo očesne tekočine. Dolgotrajno povišanje očesnega tlaka poškoduje očesni živec ter povzroči nepopravljivo okvaro vida. To obolenje imenujemo glavkom ali zelena mrena. Glavkom je razmeroma pogosto obolenje. Približno 2% oseb po 40. letu starosti razvije to bolezen. Tveganje s starostjo narašča. Po 40. letu je zato priporočljivo opraviti očesni pregled vsaki 2 do 3 leta, po 60. letu pa vsako leto.

Glavkom ima določeno dedno predispozicijo. Pojavi se pogosteje pri tistih, kjer ga imajo že bližnji sorodniki. Povišano tveganje za razvoj imajo tudi vsi visoko kratkovidni ter tisti, ki so utrpeli kako očesno poškodbo. Razvoj lahko sprožijo tudi nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi.

Pregled in zdravljenje glavkoma

Vsak sum na glavkom zahteva razjasnitev s specialističnim pregledom. Pri tem se izmeri debelina roženice, pregleda očesno ozadje in opravi slikanje ozadja s preiskavo OCT. Pregled vključuje tudi natančnejši način meritve očesnega tlaka z aplanacijsko tonometrijo. Gre za preiskavo, kjer s preciznim inštrumentom, ki se dotakne površine roženice, izmerimo uklanjanje roženice in s tem tlak v očesu. Od izsledkov pregleda in meritev zavisi način zdravljenja glavkoma. Najpogosteje je prvo zdravljenje v obliki terapije s kapljicami. Prepoznan glavkom vedno zahteva obdobno spremljanje s ponavljanjem meritev tlaka ter s sledenjem stanja očesnega ozadja.

Pregled vključuje

  • Meritev dioptrije in astigmatizma.
  • Določitev vidne ostrine.
  • Meritev očesnega tlaka.
  • Pregled sprednjih očesnih delov z biomikroskopom.
  • Po potrebi predpis očal.
  • Pogovor z zdravnikom.

Navodila za pregled

  • Na dan pregleda ne uporabljajte kontaktnih leč.
  • Med pregledom prejmete kapljice za širitev zenic, zaradi česar je lahko nekaj ur po pregledu vid zamegljen.
  • Pri nas se zadržite 1-2 uri.

Specialistični okulistični pregled

Podroben pregled vseh delov očesa z meritvijo očesnega tlaka in določitvijo vidne ostrine.

160 €

Naročite se na pregled

Prvi možen termin: 24. 06. 2024

Program Moja Morela

V programu Moja Morela je redna skrb za zdravje vaših oči v dobrih rokah.