Nazaj

Optilight - laserska svetlobna terapija za odpravo težav suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

10442 min20. 09. 2022

suhe oči

Težave s simptomi suhih oči so zelo pogoste in s starostjo naraščajo. Po 40. letu se vsaj polovici ljudi občasno ali redno pojavljajo občutki zbadanja ali rezanja, tujka v očeh, pekočih bolečin, utrujenosti oči ali občasno prekomerno solzenje. Gre za multifaktorsko obolenje, na razvoj katerega vplivajo hormonske spremembe, vnetje žleznih izvodil v vekah, bakterijska kožna flora, dejavniki okolja, pa tudi prehrana in nekatera obolenja.

Sindrom suhih oči negativno vpliva na kakovost življenja ter zmanjšuje produktivnost. Je prepogosto neprepoznana težava, kjer se zdravljenje prične šele v pozni fazi obolenja, ko so na vekah že prisotne kronične vnetne spremembe. Najpomembnejši bolezenski dejavnik, ki prispeva k nastanku težav s suhimi očmi, je moteno delovanje Meibomovih žlez. Gre za obolenje drobnih žlez, ki so na notranji površini vek. Te žleze pri zdravih vekah izločajo oljni izcedek, ki je pomembna sestavina solznega filma. Zagotavlja enakomerno razporejanje solz po celotni površini roženice in preprečuje izhlapevanje solz. Kronično vnetje robov vek, ki nastane zaradi prekomernega množenja kožnih bakterij in nalaganja drobnih delcev in kožnih ostankov, postopno privede do mašenja žleznih izvodil in propadanja Meibomovih žlez.

Optilight terapija s pulzno lasersko svetlobo je nova revolucionarna metoda zdravljenja težav suhih oči. Energija laserske svetlobe, ki se jo aplicira na kožo v predelu vek in ličnic, pozitivno vpliva na sestavo solz in tvorbo solznega filma preko večih vzporednih mehanizmov. Deloma so pozitivni učinki Optilight terapije posledica protivnetnega delovanja laserske svetlobe, ki s tem umirja vnetno obolenje Meibomovih žlez v robovih vek in spodbuja njihovo delovanje. Toplotna energija, ki nastaja med aplikacijo laserske svetlobe, zmehča strjene izcedke v izvodilih žlez in izboljša sestavo solznega filma. Intenzivni impulzi laserske svetlobe uničujejo prekomerno namnožene bakterije kožne flore na površini vek ter v Meibomovih žlezah. Pomemben učinek impulzov laserske svetlobe je tudi spodbujanje tvorbe kolagenskih in elastičnih vlaken v podkožju vek, kar pomaga pri obnovi kožne strukture okvarjenih in kronično vnetih očesnih vek.

Zdravljenje z Optilight lasersko svetlobno terapijo se običajno izvede s štirimi zaporednimi aplikacijami terapije v razmaku dveh do štirih tednov. Z naknadno primerno skrbjo za higieno vek, lahko s to terapijo dosežemo trajno izboljšanje oziroma odpravo težav suhih oči. Pri rezistentnih ali kroničnih težavah je včasih potrebna še posamezna osvežitvena terapija, ki pa se jo izvede glede na simptome in stanje vek le enkrat letno.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.