Nazaj

Vzroki suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

12572 min07. 06. 2022

suhe oči

Težave zaradi suhih oči so zelo razširjene. Ocenjuje se, da ima kar 300 milijonov ljudi po svetu kronične simptome suhih oči. Mnogi se s temi težavami sprijaznijo in navadijo, da jih blažijo z umetnimi solzami. Tako postanejo odvisni od stalne uporabe umetnih solz ter drugih simptomatskih oblik zdravljenja, ki težave suhih oči le lajšajo, a jih ne morejo odpraviti.  
Učinkovito zdravljenje suhih oči je tisto, ki odpravlja vzroke. Razumevanje in prepoznava vzrokov suhih oči je zato ključni pogoj za učinkovito odpravo težav. Vzroke suhih oči razdelimo na tiste, ki so posledica zmanjšane tvorbe solz, ter tiste, ki so posledica prehitrega odtekanja oziroma izhlapevanja solz.

V primeru premajhne količine solz, gre za zmanjšano tvorbo vodne raztopine solz. Poznamo štiri pomembne skupine dejavnikov, ki negativno vplivajo na količino tvorbe solz.

  • Staranje – z leti se aktivnost solznih žlez postopno zmanjšuje in zato upada količina tvorbe solz. Še posebej so te spremembe izrazite pri ženskah po menopavzi.

  • Bolezni – poznanih je precej bolezni, ki zmanjšujejo tvorbo solz. Med pogostejšimi so revmatska obolenja in bolezni vezivnega tkiva kot so Sjörgenov sindrom, revmatoidni artritis, lupus, skleroderma in sarkoidoza. Tvorbo solz lahko zmanjšujejo tudi obolenja ščitnice ter mnoga alergična obolenja.

  • Zdravila – tvorbo solz zmanjšujejo antihistaminiki, hormonska nadomestna terapija, kontracepcija, antidepresivi, nekatera zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku ter zdravila za Parkinsonovo bolezen.

  • Okvara živčnih vlaken v roženici – do te najpogosteje pride pri kroničnem nošenju in prekomerni uporabi kontaktnih leč, prehodne oblike pa so možne tudi po očesnih operacijah.

Pospešeno izhlapevanje solz je v največji meri posledica spremenjene sestave solz s pomanjkanjem oljne komponente, ki jo ustvarjajo Meibomove žleze. Med vzroke, ki povzročajo prehitro izhlapevanje ali odtekanje solz, spadajo poleg disfunkcije Meibomovih žlez še problemi z nepravilno oblikovanimi vekami, zaradi katerih prihaja do prehitrega odtekanja solz, kajenje, zadrževanje v prašnih prostorih, očesne alergije, uporaba očesnih kapljic s konzervansi in pomanjkanje vitamina A. Pomemben dejavnik, ki pripomore k povečanemu izhlapevanju solz in slabi vlažnosti očesne površine, je še zmanjšana pogostost mežikanja ob dolgotrajnem delu z računalnikom, gledanju ekranov in branju.

Daleč najpogostejši vzrok za težave suhih oči je disfunkcija Meibomovih žlez. Gre za kronično in napredujoče vnetno obolenje robov vek, zaradi katerega je spremenjena sestava solz. To povzroča nepravilno razporejanje solznega filma po očesni površini in prehitro izhlapevanje solz. Sonce, veter in prah v zraku težave še stopnjujejo.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.