Nazaj

Zgodnji pojav hipertenzije ali tip 2 diabetesa zvečujeta tveganje za glavkom

1441 min01. 10. 2022

V junijski številki revije Clinical Ophthalmology je bila objavljena zanimiva raziskava o povezavi med hipertenzijo in tip 2 diabetesom ter tveganjem za nastanek primarnega glavkoma z odprtim zakotjem. To očesno obolenje zaradi odsotnosti zgodnjih simptomov še vedno pri mnogih ostaja neodkrito vse dokler niso prisotni že nepopravljivi izpadi v vidnem polju.

Primarni glavkom z odprtim zakotjem je kronično napredujoče obolenje. Povzroča nepopravljivo okvaro očesnega ozadja, ki se značilno prične v perifernem delu. Pacienti dolgo ne opazijo sprememb v vidu, saj se izpad vidnega polja širi iz perifernega dela proti centru. Še vedno se zato dogaja, da se diagnoza postavi razmeroma pozno, ko je prizadet tudi že centralni vid. Pravočasna uvedba zdravljenja omogoča popolno ohranitev vida, zato je zgodnja spoznava tega obolenja še toliko bolj pomembna.

Objavljena raziskava je dokazala, da pojav hipertenzije ali tip 2 diabetesa pri zgodnji starosti pomembno zvečuje tveganje za nastanek primarnega glavkoma z odprtim zakotjem. Povedano drugače, prej ko posameznik zboli za hipertenzijo ali tip 2 diabetesom, bolj je verjetno, da se bo pri njem razvil tudi primarni glavkom z odprtim zakotjem.

Na podlagi izsledkov raziskave svetujejo, da se tudi hipertenzijo in top 2 diabetes doda med dejavnike tveganja, v primeru katerih se svetuje redno preventino spremljanje očesnega tlaka zaradi višjega tveganja za nastanek glavkoma.

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije