Nazaj

Uvihanost spodnje veke povzroča draženje očesne površine

550 min23. 10. 2023

Uvihanost roba spodnje veke proti zrklu (entropij) je relativno pogosta bolezen. Najpogosteje je povezana z višjo starostjo posameznika. Drgnjenje trepalnic ob očesno površino povzroči abrazijo epitela roženice z občutkom tujka v očesu, solzenjem ter tveganjem za razjedo roženice in izgubo vida. 

Obstaja več kirurških tehnik korekcije entorpija, vendar se je časovno in stroškovno najbolje izkazala preprosta, minimalno invazivna tehnika z evertirajočimi šivi. Poseg ne zahteva nobenih rezov v tkivo, le uporabo dveh ali treh šivov v področju spodnje veke. To je kratka operacija, ki zahteva le deset minut. 

Letos je bila v reviji Acta Ophthalmologica objavljena raziskava, ki je zajemala 33 očes z entropijem. V času spremljanja 18 mesecev je bil poseg uspešen v 87.9%.  Do ponovitve entorpija je prišlo pri 15.2% pacientov. Zaenkrat ni prepričljivih dokazov, da je uporaba bolj zahtevnih in časovno zamudnih tehnik bolj učinkovita. To tehniko uspešno in z dobrimi rezultati uporabljamo tudi v Očesnem centru Morela. 

DOI: 10.1111/aos.14093 

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije