Nazaj

Uvihanost spodnje veke povzroča draženje očesne površine

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

6781 min23. 10. 2023

Uvihanost roba spodnje veke proti zrklu (entropij) je relativno pogosta bolezen. Najpogosteje je povezana z višjo starostjo posameznika. Drgnjenje trepalnic ob očesno površino povzroči abrazijo epitela roženice z občutkom tujka v očesu, solzenjem ter tveganjem za razjedo roženice in izgubo vida.

Obstaja več kirurških tehnik korekcije entorpija, vendar se je časovno in stroškovno najbolje izkazala preprosta, minimalno invazivna tehnika z evertirajočimi šivi. Poseg ne zahteva nobenih rezov v tkivo, le uporabo dveh ali treh šivov v področju spodnje veke. To je kratka operacija, ki zahteva le deset minut.

Letos je bila v reviji Acta Ophthalmologica objavljena raziskava, ki je zajemala 33 očes z entropijem. V času spremljanja 18 mesecev je bil poseg uspešen v 87.9%. Do ponovitve entorpija je prišlo pri 15.2% pacientov. Zaenkrat ni prepričljivih dokazov, da je uporaba bolj zahtevnih in časovno zamudnih tehnik bolj učinkovita. To tehniko uspešno in z dobrimi rezultati uporabljamo tudi v Očesnem centru Morela.

DOI: 10.1111/aos.14093

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije