Nazaj

Solzenje – velika nadloga z enostavno rešitvijo

521 min17. 10. 2023

Zožanje oz. zaprtje zunanje odprtine solznega kanalčka (punktuma) vodi v težave s prekomernim solzenjem. Poleg stenoze punktuma je lahko zaprt tudi skupni solzni vod. Pacienti tožijo za simptomi solzenja. Prevalenca stenoze punktuma je po raziskavah do 54.3% obiskov splošnega oftalmologa. Povprečna starost posameznikov s tem stanjem je 69.4 let. Solzenje je tako pogosta pritožba starostnikov, ki bistveno vpliva na upad kvalitete življenja.   

Leta 2021 so v reviji International Journal of Ophthalmology izšli izsledki prospektivne primerjalne raziskave na populaciji 123 očes. V prvi skupini so opravili operacijo s tremi rezi v področju punktuma (3-snip punktoplastika), v drugi skupini pa so uporabili poseben inštrument za razširitev punktuma v kombinaciji s silikonskim vstavkom (punch punktoplastia). V obeh skupinah je bila anatomska uspešnost zelo visoka (prva skupina 96.7%; druga skupina 98.4%). Čas spremljanja je bil 12 mesecev. 

Operacija odprtine solznega kanalčka je enostavna in učinkovita metoda zdravljenja solzenja ter bistveno izboljša kvaliteto življenja posameznikov s tem stanjem. 

DOI: 10.18240/ijo.2021.06.09

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije