Nazaj

Prvo učinkovito nekirurško zdravljenje halacijev vek

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

7301 min27. 10. 2023

Halacij ali po domače ječmen je obolenje, ki nastane na veki zaradi zamašitve in vnetja žleze lojnice. Običajno je zatrdlina majhna, v obliki graha ter se lahko pojavi na zgornji ali spodnji veki. Zatrdlina ponavadi ni boleča, lahko pa pride do vnetja okolnega tkiva, kar se izrazi z oteklino, rdečino in bolečino. Halacij lahko postane tako velik, da povzroči pritisk na zrklo in povzroči zamegljen vid.

Zdravljenje najpogosteje ni potrebno, saj lahko izzveni že s pomočjo gretja in masaže vek. Pri posameznikih, ki jim vztraja zatrdlina več tednov ali tistih, ki želijo čim prejšnjo odstranitev smo se posluževali klasičnega pristopa z operacijo. Pri tej operaciji smo odprli veko z notranje strani in vsebino kirurško odstranili. Sedaj obstaja prva ne-kirurška metoda zdravljenja, ki se je izkazala za varno in visoko učinkovito.

V zadnjem letu je bilo objavljenih več raziskav, ki so potrdile učinkovitost zdravljenja halacija z intenzivno pulzno svetlobo (ang intense pulsed light; IPL). V reviji Arch Soc Esp Ophthal so konec leta 2022 v Španiji objavili trenutno najučinkovitejši način zdravljenja tega obolenja. Na vzorcu 26 halacijev od 19 pacientov so opravili eno samo seanso zdravljenja z IPL, čemur je sledil ročni iztis vsebine meibomovih žlez. Učinkovitost je bila kar 96.15% in brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Vsi bolniki, ki si želijo nekirurško in učinkovito zdravljenje halacijev vek, lahko pri nas opravijo sedaj medicinski tretma IPL OptiLight.

DOI: 10.1016/j.oftale.2022.06.008

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije