Nazaj

November je mesec ozaveščanja o diabetesu

6222-3 min01. 11. 2022

Ne pozabimo na nujno preventivno skrb za vid in zdravje oči pri sladkornih bolnikih

14. November obeležujemo kot svetovni dan sladkorne bolezni. Prav je, da ga izkoristimo tudi za ozaveščanje o učinkih te bolezni na očesno zdravje in vid. Razmeroma slabo poznano je dejstvo, da je sladkorna bolezen še vedno najpogostejši vzrok trajne okvare in izgube vida vida v razvitem svetu. Zgodnje odkritje bolezenskih sprememb bistveno izboljša možnosti za uspešno zdravljenje in preprečitev okvare ali izgube vida. Vsi sladkorni bolniki potrebujejo enkrat letno preventivni pregled oči, ki vključuje pregled očesnega ozadja.

Najbolj značilno očesno obolenje povezano s sladkorno boleznijo je diabetična retinopatija. S tem imenom opisujemo skupek značilnih patoloških sprememb na mrežnici, ki so neposredna posledica sladkorne bolezni. Za namene klasifikacije, ločujemo med makulopatijo, kjer so spremembe omejene bolj na rumeno pego ter retinopatijo, kjer gre za prisotnost okvar na celotni mrežnici. Pri diabetični retinopatiji ločujemo med začetno obliko, ki jo imenujemo neproliferativna retinopatija. V tej fazi so prisotne sprmembe na žilju z manjšimi izboklinami ter včasih iztekanjem tekočine in krvi. Povečana prepustnost žil lahko povzroči nastanek edema makule. Pri napredovalih oblikah diabetične retinoaptije pride do razraščanja novega žilja na mrežnici, zato jih imenujemo proliferativne. Prihaja do zapor v žilju mrežnice ter do pokanja in krvavitev novo rastočih žil. Brazgotinjenje v mrežnici lahko povzroči tudi odstop mrežnice.

Pravočasno zdravljenja diabetične retinopatije je še vedno pogosto zamujeno, saj zgodnje oblike tega obolenja praviloma niso simptomatske. Kronično zvišane vrednosti krvnega sladkorja postopno nepopravljivo okvarjajo drobno žilje očesne mrežnice. V kasnejših fazah bolezni se pričnejo pojavljati krvavitve na mrežnici, ki se lahko širijo tudi v steklovino.

Najpomembnejši dejavnik, ki zmanjšuje tveganje za nastanek diabetične retinopatije je dobra kontrola krvnega sladkorja. Skrbno vodenje sladkorne bolezni lahko prepreči nastanek diabetične retinopatije. Drugi pomembni dejavnik, ki vpliva na pojav in napredovanje diabetične retinopatije je povišan krvni tlak. Tudi z zdravljenjem tega, pomembno vplivamo na pojavnost in napredovanje diabetične retinopatije. Mogoče manj znan podatek je, da na razvoj diabetične retinopatije negativno vplivajo tudi povišane vrednosti holesterola. Zato je pri diabetikih še posebno pomembno tudi skrbno spremljanje in po potrebi zdravljenje povišanih vrednosti holesterola.

Napredovala diabetična retinopatija lahko povzroča številne zaplete, ki okvarjajo vid. Mednje sodijo krvavitve v steklovino s posledičnimi motnjavami ali celo prehodno izgubo vida, odstop mrežnice z značilnimi simptomi bliskanja, nenadnim povečanjem števila motnjav v vidnem polju ali izpadom dela vidnega polja ter tudi glavkom zaradi razraščanja novega žillja v predelu šarenice. Vsa ta stanja sama ali v kombinaciji lahko postopno vodijo v slepoto in nujno zahtevajo čim prejšnje ukrepanje.

Preventivni ukrepi pri preprečevanju nastanka diabetične retinopatije so razmeroma preprosti in zelo učinkoviti. Strnimo jih lahko v naslednje tri točke:

  • Dobro obvladovanje diabetesa. To naj poleg predpisane terapije vključuje tudi zdravo prehrano ter zadostno fizično aktivnost. Svetuje se vsaj 150 minut aerobne aktivnosti na teden.

  • Spremljanje in po potrebi zdravljenje povišanega krvnega tlaka in povišanih vrednosti holesterola. Pomembno vlogo naj ima pri tem tudi kontrola telesne teže, redna fizična aktivnost in uravnotežena prehrana.

  • Kadilci naj naredijo vse, da opustijo kajenje. Slednje zelo zvečuje tveganje za mnoge zaplete sladkorne bolezni, med drugim tudi za diabetično retinopatijo.

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije