Nazaj

Nova tehnika operacije pterigija (P.E.R.F.E.C.T.)

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

7451 min09. 10. 2023

Pterigij je pogosta sprememba očesne površine. Gre za degenerativno, vaskularizirano in mesnato tkivo, ki s področja veznice prerašča roženico. Praviloma se pojavi v notranjem očesnem kotičku. V primeru rasti lahko trajno okvari vid. Najpogostejši vzrok za nastanek je prekomeren čas izpostavljenosti UV žarkom, sledij pa mu kronično draženje očesne površine zaradi suhih in prašnih razmer. Prevalenca je pričakovano najvišja pri prebivalcih v področju ekvatorja vendar tudi pri nas pterigij ni redek. Klasična operacija zajema odstranitev z ekscizijo, ki pa ima visoko verjetnost ponovitev; celo nad 50%.  

Leta 2021 so v reviji Cornea izšli izsledki obsežne Avstralske prospektivne raziskave, ki vključuje 351 oči pri 312 pacientih. Vse operacije so bile izvedene s P.E.R.F.E.C.T. (ang. pterygium extended removal followed by extended conjunctival transplantation) tehniko operacije pterigija. Pri tej tehniki se odstrani obsežen del tenonija in opravi transplantacijo avtologne veznice na mesto odstranjenega pterigija. Čas spremljanja je bil 153 ± 20 mesecev. Do ponovitve v času spremljanja ni prišlo pri nobenem pacientu, prav tako ni bilo resnih zapletov. Kozmetičen izgled je bil zelo dober pri več kot 94% pacientov. 

Operacija pterigija s P.E.R.F.E.C.T. tehniko je trenutno najučinkovitejši način trajne odstranitve pterigija z zanemarljivo verjetnostjo ponovitve in zapletov. Tudi pri nas v očesnem centru Morela je to metoda izbora za operacijo pterigija.  

DOI: 10.1097/ICO.0000000000002545 

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije