Nazaj

Kdaj je zaradi motnjav v vidnem polju nujen pregled pri okulistu

1392-3 min01. 11. 2022

Nenaden pojav motnjav ali bliskov v posameznem očesu je razmeroma pogosta očesna težava s katero se pacienti obračajo na družinskega zdravnika. Največkrat je vzrok za to odstop steklovine. To je starostno pogojeno obolenje, katerega incidenca narašča od 24% pri petdesetletnikih do 87% pri osemdesetletnikih. Težava je, ker gre diferencialno diagnostično lahko pri takšnih simptomih tudi za resnejšo patologijo kot sta raztrganina ali odstop mrežnice. Ta slednja stanja so veliko redkejša, s približno 0,1% tveganjem, a lahko privedejo do izgube vida in jih je potrebno izključiti. Podobne simptome lahko poleg teh povzroča tudi migrena. 

Nekatere klinične značilnosti pa nam lahko pomagajo pri diferenciaciji teh stanj in s tem pri opredelitvi nujnosti oftalmološkega pregleda. Najpogostejši posnemovalec simptomov odstopa steklovine je vizualna aura z ali brez migrene. Pacienti značilno opisujejo vzorce svetlobe, črt ali barv, ki se pomokajo preko vidnega polja. Ta pojav je značilno obojestranski in vključuje zaznavanje barvite svetlobe. Po tem se razlikuje od belih bliskov svetlobe, ki se pojavljajo le v enem očesu pri odstopu steklovine. Bliski svetlobe pri odstopu steklovine so hitri, kratki in se pojavljajo le v perifernem delu vidnega polja. 

Pri 14% pacientov z odstopom steklovine, nastane tudi raztrganina mrežnice in 33% do 46% teh raztrganin napreduje v odstop mrežnice, ki je akutno ogrožujoče zdravstveno stanje , saj lahko vodi v izgubo vida. Pacienti s povišanim tveganjem za raztrganino in odstop mrežnice so vsi z visoko kratkovidnostjo, predhodnimi boleznimi mrežnice, družinsko anamnezo odstopov mrežnice, predhodnimi raztrganinami mrežnice, predhodnimi posegi na očesu ali s predhodnimi poškodbami očesa. Opazni izpad dela vidnega polja ali občutek zavese v delu vidnega polja je razmeroma specifičen simptom za odstop mrežnice. Pacienta s takim opisom težave je potrebno tretirati kot pacienta z odstopom mrežnice, dokler ni dokazano drugače. 

Vsi pacienti, kjer je na podlagi simptomov in orientacijske ocene vida sumimo na napredujoč enostranski izpad v vidnem polju ali opazno zmanjšanje vidne ostrine ter vsi, ki sodijo med zgoraj naštete rizične skupine za odstop mrežnice, potrebujejo še isti dan pregled pri oftalmologu. Paciente z novo nastalimi motnjavami in/ali bliskanjem v vidnem polju, ki ne sodijo med rizične skupine za odstop mrežnice in nimajo izpadov v vidnem polju, potrebujejo pregled pri očesnem zdravniku v obdobju enega do dveh tednov. Če se jim v tem obdobju vid nenadoma poslabša ali se jim pojavi izpad v vidnem polju, morajo opraviti pregled pri očesnem zdravniku takoj.

Pacientom je potrebno pojasniti, da akutno zdravljenje odstopa steklovine ni potrebno. Pri običajnem odstopu steklovine je treganje za nastanek steklovine v obdobju 6 tednov od odstopa tudi razmeroma nizko in znaša približno 3,5%. Nenadno povečanje števila motnjav ali občutek slabšanja vida so simptomi, ki nakazujejo na možnost raztrganine mrežnice in prav tako zahtevajo hiter pregled pri očesnem zdravniku.

Povzeto po: This changed my practice, The University of Columbia, Faculty of Medicine

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije