Nazaj

Kakšne so možnosti izbire leče pri operaciji sive mrene

1561-2 min01. 11. 2022

Kakšen bo vid po operaciji sive mrene, zavisi od zdravstvenega stanja očesa, pa tudi od leče, ki jo pri operaciji uporabimo. V zadnjem desetletju je prišlo do hitrega razvoja na področju znotrajočesnih leč. Te sedaj omogočajo hkrati z operacijo sive mrene tudi korekcijo morebitnega astigmatizma ter izboljšanje bližinskega vida. Za mnoge lahko to pomeni, da se ob odločitvi za nadstandardno lečo lahko osvobodijo očal za bližino in daljavo. 

Izbiro leče deloma pogojuje tudi stanje očesa, v veliki meri pa zavisi od potreb in pričakovanj posameznika glede vida po operaciji. Razlikujemo tri skupine očesnih leč za operacijo sive mrene:

  • Enožariščne leče se smatrajo kot standardne leče. S takšno lečo pacient po operaciji ostro vidi na daljavo, za bižinski vid in delo na računalniku pa potrebuje očala. 

  • Leče s podaljšano žariščno razdaljo zagotavljajo poleg ostrega vida na daljavo tudi dobro vidno ostrino na srednje razdalje. S takšno lečo je možno delo brez očal na računalniku. Mnogi se za to lečo odločijo, ker z njo lahko brez očal ostro vidijo armaturo med vožnjo. 

  • Multifokalne leče zbirajo svetlobo v treh žariščih in na ta način zagotavljajo brez očal dobro vidno ostrino na bližino, srednje razdalje in daljavo. Pri izbiri takšne leče lahko pacienti brez očal berejo in opravljajo vsa dela, ki zahtevajo dober bližinski vid.

Pomemben del pregleda pred operacijo sive mrene je vedno svetovanje glede najprimernejše leče. Informacije o tem smo strnili v priročniku za operacijo sive mrene, ki je dostopen na naši spletni strani. V kolikor bi želeli tiskane informativne priročnike za vaše paciente, vam jih z veseljem posredujemo.

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije