Nazaj

Indeks telesne mase in kratkovidnost – obstaja povezava?

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

6641 min08. 09. 2023

Kratkovidnost predstavlja velik globalni problem. Vse bolj postaja očitno, da pri kratkovidnosti ne gre zgolj za nenevarno hibo, ampak za stanje z dolgoročnimi posledicami za vid. Strokovnjaki se strinjajo, da je pojav kratkovidnosti v mladosti posledica kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov. Dejstvo je, da skokovito naraščanje pojavnosti kratkovidnosti težko pojasnimo z genetskimi faktorji. To nakazuje na vedno večjo vlogo vplivov okolja na razvoj kratkovidnosti. Raziskave potrjujejo, da bližinsko delo spodbuja rast očesnenga zrkla in s tem povezano naraščanje kratkovidnosti. To velja zlasti za dolgotrajno nepretrgano zrenje v telefonske ekrane. 

Leta 2022 so v Izraelu opravili obsežno raziskavo pri adolescentih, ki so bili vključeni v obvezen vojaški rok. Vključenih je bilo kar 1,359,153 mladostnikov. Po višini kratkovidnosti so jih razdelili v nizko-srednje in visoko kratkovidne posameznike. Stopnjo kratkovidnosti so primerjali z indeksom telesne teže (BMI). Ugotovili so, da je BMI pri adolescentih močno povezan s pojavnostjo kratkovidnosti. Tako nizek BMI kot visok BMI sta povezana s pojavom zmerne in visoke kratkovidnosti. To še posebej velja za moško populacijo. 

  • Obsežna Izraelska nacionalna raziskava je pokazala, da je BMI pri najstnikih močno povezan s pojavnostjo kratkovidnosti. Tako nizek BMI kot visok BMI sta povezana s pojavom zmerne in visoke kratkovidnosti.

DOI: /10.1002/oby.23482

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije