Nazaj

5 mitov o sivi mreni in operaciji sive mrene

1312 min01. 10. 2022

Siva mrena se pojavi samo pri starostnikih

Res je, da se siva mrena najpogosteje pojavi pri starostnikih. Pa vendar se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih. Nekateri se z njo že rodijo. Tisti, ki so visoko kratkovidni, kadijo, jemljejo določena zdravila (npr. kortikosteroide) in imajo nekatere bolezni (npr. sladkorno bolezen, atopijski dermatitis) jo razvijejo lahko že zelo zgodaj.

Siva mrena mora biti zrela preden se odločimo za operacijo

Včasih je veljalo prepričanje, da mora biti siva mrena dovolj zrela za operacijo. Dandanes se odločimo precej bolj zgodaj za operacijo sive mrene; včasih celo preden se posameznik zave upada vida. Izidi operacij so tako danes mnogo boljši in bolj predvidljivi kot so bili včasih. Trenutna meja za operacijo sive mrene je vidna ostrina 0.7 po Snellenu. Kaj pa če ima posameznik sivo mreno le na enem očesu, obenem pa bi z operacijo enega očesa povzročili veliko razliko v dioptriji med očesoma? V teh primerih je priporočljiva operacija obojestransko ne glede na dober vid boljšega očesa, saj pogosto pacienti ne prenašajo velike razlike v dioptriji med očesoma.

Pred operacijo sive mrene moramo pacientu ukiniti nekatera zdravila

Operacija sive mrene poteka v lokalni anesteziji s pomočjo anestetičnih kapljic. Danes s sodobno tehniko operacije posebna predoperativna priprava pacienta ni potrebna. Ukinitev katerihkoli zdravil tudi ni potrebna, pa naj si bodo to zdravila proti strjevanju krvi, onkološka zdravila ali zdravila za zdravljenje hiperplazije prostate.

Ali je tvegano operirati sivo mreno na obeh očesih v istem dnevu

Sekvenčna obojestranska operacija sive mrene je dokazano varen poseg. To pacientom omogoči hitrejše okrevanje, zmanjša potrebo po številnih pregledih, vožnjah in čakanju zaradi njih. Na ta način v Moreli operiramo približno 45% pacientov. Edini zadržek, ki ga imajo nekateri glede obojestranske operacije je tveganje za obojestranski endoftalmitis (bakterijska znotrjaočesna okužba). Verjetnost pojava endoftalmitisa po operaciji sive mrene je danes približno 1 na 14.352 primerov.

Po operaciji sive mrene nihče nima težav

Tudi po operaciji sive mrene brez zapletov, lahko pride do težav. Daleč najpogostejša pritožba po operaciji je občutek nelagodja v očeh, občutek tujka in bleščavost. Težava se praviloma razreši sama od sebe v nekaj mesecih, pacientom pa lahko pomagamo s tem, da jim predpišemo uporabo kapljic za vlaženje očesa. Ob hitrem poslabšanju vida v zgodnjem pooperativnem obdobju je vedno potrebno opraviti pregled pri oftalmologu.

Igor Šivec Trampuž, dr. med., specialist oftalmologije