Nazaj

Siva mrena – koraki od diagnoze do povrnitve vida

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

17823 min14. 03. 2023

lečepregledi in preiskave

Slabšanje vidne ostrine na daljavo, spreminjanje dioptrije, bledenje barv in težave z vidom ponoči so vse simptomi sive mrene. To pretežno starostno obolenje zaznamuje zamotnitev naravne očesne leče. Predpis novih očal zato ne pomaga. Vid lahko povrne le operacija, pri kateri okvarjeno očesno lečo nadomestimo z umetno. Spoznajte, kako preprosto do prave diagnoze in kateri so koraki potrebni za povrnitev vida. 

Spremljajte svojo vidno ostrino z brezplačnimi kontrolami vida v Morela optiki 

Siva mrena je očesno obolenje odrasle dobe oziroma zrelih let. Naravna očesna leča se zaradi starostnih sprememb z leti pogosto zamotni. Vid ob tem postaja vse bolj meglen in barve bledijo. Po 40. letu so za ohranjanje očesnega zdravja nujne preventivne kontrole vida in redno merjenje očesnega tlaka. V Moreli v okviru programa Moja Morela ponujamo vsem preprost brezplačen način skrbi za dober vid. Optometrist v primeru slabše vidne ostrine postavi sum na očesno obolenje. 

Očesni pregled pri zdravniku specialistu 

Vsako poslabšanje vidne ostrine, ki ga ni možno izboljšati s korekcijo z očali in torej ni posledica spremembe dioptrije, zahteva podroben pregled oči pri zdravniku specialistu. Pri razširjeni zenici zdravnik z mikroskopom pregleda sprednje očesne dele in očesno lečo ter tudi očesno ozadje. S takšnim pregledom se potrdi, da je siva mrena vzrok za poslabšanje vida. Glede na stopnjo poslabšanja vidne ostrine ter napredovalost obolenja zdravnik svetuje o operativnem posegu. Pregled v primeru odločitve za operativni poseg vključuje še druge preiskave in meritve, nujne za načrtovanje in izvedbo posega. 

Z izbiro premium očesne leče se s sivo mreno lahko obenem odpravi starostna dioptrija 

Pomemben del pregleda pred operacijo sive mrene je vedno posvet glede primerne očesne leče. Odvisno od siceršnjega zdravstvenega stanja oči, dioptrije in potreb ter pričakovanj posameznika lahko pridejo v poštev različne očesne leče. S standardnimi lečami odpravimo le sivo mreno, zato je po operaciji vedno potreben še predpis bralnih očal za bližino, v primeru astigmatizma pa včasih tudi očal za daljavo. Poleg slednjih obstaja več premium očesnih leč, ki omogočajo poleg odprave sive mrene še korekcijo astigmatizma in starostne dioptrije. V primeru izbire takšne leče se z operacijo sive mrene obenem osvobodite še očal za bližino in daljavo. Zdravnik ob pregledu vedno predstavi možnosti glede izbire leče in svetuje, katera bi bila najprimernejša. 

Operacijo sive mrene pogosto izvedemo na obeh očeh hkrati 

Pregledu za operacijo sledi le še kratek ambulantni poseg. Tega opravimo v topični anesteziji. To pomeni, da zdravnik pred posegom s kapljicami lokalnega anestetika naredi očesno površino neobčutljivo za dotik in bolečino. Med posegom se pogovarjate z zdravnikom, ki vam po želji tudi opisuje korake izvedbe posega. Mnogim tako operacija mine hitreje in se jim zdi manj stresna. V večini primerov zaradi enostavnosti izvedemo poseg na obeh očeh hkrati. Tako je pot do polne povrnitve vidne ostrine še hitrejša. 

Po operaciji sive mrene je nujen le en kontrolni pregled 

Prvi kontrolni pregled po posegu opravimo že dan po operaciji. Večini svetujemo, da se oglasi še za dodatni kontrolni pregled mesec dni po posegu. Od tu dalje je skrb za zdravje oči spet enaka kot pri vseh, ki nam zaupajo, da jim pomagamo pri ohranjanju zdravih oči in dobrega vida. Vsako leto vas opomnimo in povabimo na brezplačno kontrolo vida in očesnega tlaka. V Moreli trajno skrbimo za dober vid vseh, ki nam zaupajo.