Nazaj

Zakaj po operaciji dioptrije z lečo ni več možnosti, da vam nastane siva mrena

21092 min10. 05. 2022

lečepo posegustarostna

Siva mrena je v zrelih letih daleč najpogostejši vzrok za slabšanje vida. Pri tem pretežno starostno pogojenem obolenju gre za motnjave v naravni očesni leči, ki zato vse slabše prepušča svetlobo. Vid postaja meglen, barve bledijo, lahko se pojavi občutek bleščanja. Mnogi skušajo vid izboljšati z menjavo očal, a to ne pomaga. Operacija sive mrene z menjavo očesne leče je edino učinkovito zdravljenje za povrnitev vida.

Starostna dioptrija s slabšanjem bližinskega vida je prav tako posledica staranja naravne očesne leče, a v tem primeru ne gre za motnjave. Pri starostni dioptriji postaja leča z leti bolj toga, njena oblika se med gledanjem na različne razdalje težje spreminja in posledično postaja vid na bližino vse slabši. Preprosta, a za mnoge zelo nepraktična rešitev tega problema, so bralna očala. V primeru predhodne dioptrije za daljavo ali astigmatizma, mnogi potrebujejo dvoje očal ali pa draga progresivna očala, ki jih je potrebno z leti zaradi napredovanja starostne dioptrije menjavati. Starostna dioptrija namreč z leti pri vseh napreduje. Od 50 leta dalje v povprečju narašča za pol dioptrije vsakih pet let. Temu je potrebno slediti tudi s predpisovanjem vedno novih očal.

Operacija dioptrije z lečo je elegantna rešitev za izboljšanje vida pri starostni dioptriji. S tem posegom obenem odstranimo dioptrijo za bližino, daljavo in tudi morebitni astigmatizem. Z operacijo dioptrije z lečo odpravimo potrebo po očalih in izboljšamo vidno ostrino pri gledanju na bližino in daljavo. To dosežemo z zamenjavo starostno spremenjene očesne leče z umetno. Leča, ki jo pri tem uporabimo, ima optiko oblikovano tako, da fokusira svetlobo na očesno ozadje pri uporabi bližinskega vida in pri gledanju na daljavo. Poleg popolne neodvisnosti od očal in povrnitve vidne ostrine na bližino in daljavo, pa ima operacija dioptrije z lečo še dva zelo pozitivna učinka za vid.   

Prvi je, da s to operacijo tudi uspešno preprečimo nadaljnje spreminjanje dioptrije zaradi staranja. Umetna leča, ki jo uporabimo za korekcijo dioptrije, ima natančno preračunano dioptrijo in optične lastnosti, ki zagotovijo posamezniku optimalni vid. Ta leča se v očesu ne spreminja in ni podvržena degenerativnim spremembam, ki sicer vedno bolj spreminjajo naravno lečo, ko se staramo. Tako po vstavitvi umetne leče bližinska dioptrija kljub staranju ne more več naraščati.

Drugi, še bolj koristen učinek operacije dioptrije z lečo pa je, da po tem posegu ne moremo več dobiti sive mrene. S tem posegom namreč naravno lečo, v kateri  s staranjem nastajajo motnjave, nadomestimo z umetno. Tako ni več nobene možnosti, da bi kdaj kasneje nastale težave z vidom zaradi pojava sive mrene. To pomeni, da tudi ni možnosti, da bi kdaj kasneje potrebovali dodatno operacijo zaradi sive mrene.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.