Nazaj

Za koga je laserska odprava starostne dioptrije supracor prava rešitev?

9192-3 min01. 12. 2020

starostnasupracor

Stalno iskanje in menjavanje očal je težava, ki jo pozna vsak s starostno dioptrijo. Operacija dioptrije z lečo pa ni edina rešitev tega problema. Najnovejša laserska tehnologija prav tako lahko izboljša bližinski vid. Pri izbiri najprimernejše metode za odpravo dioptrije na daljavo in bližino vedno tehtamo med prednostmi in pomanjkljivostmi operacije dioptrije z lečo in laserske operacije Supracor.

Spoznajte 5 najpomembnejših dejavnikov, ki odločajo o tem, ali lahko starostno dioptrijo odpravimo z lasersko operacijo Supracor.

1. Stopnja in oblika dioptrije za daljavo

Pri laserski odpravi starostne dioptrije spreminjamo uklanjanje svetlobe pri prehodu v oko na način, da izboljšamo vidno ostrino za bližino in daljavo. Vzrok starostne dioptrije je izguba prožnosti očesne leče. Z laserskim posegom, za razliko od operacije dioptrijo z lečo, ne popravljamo način uklanjanja svetlobe v leči pač pa že na sami roženici. To nekoliko vpliva na sposobnost, do katere lahko vidno ostrino popravimo na daljavo. Najboljši rezultati laserske operacije starostne daljnovidnosti glede vida na daljavo so pri tistih z minus dioptrijo.

2. Razlika v dioptriji med očesoma

Pri laserski operaciji starostne dioptrije izvedemo del posega, ki izboljšuje bližinski vid vedno le na enem očesu. Vzrok za to je, da na očesu, kjer izboljšujemo bližinsko dioptrijo, ne moremo do polne vidne ostrine odstraniti dioptrije na daljavo. Rezultat laserske operacije starostne dioptrije je, da dosežemo na enem očesu zelo dobro vidno ostrino za bližino in srednje razdalje, na drugem očesu pa boljšo vidno ostrino na srednjo razdaljo in daljavo. Takšna majhna razlika v vidni ostrini na bližino in daljavo med očesoma pa je nekaj zelo pogostega tudi sicer in na to se praviloma hitro privadimo. Razlike pa sploh ne opazijo tisti, ki so že pred posegom imeli razliko v dioptriji med očesoma.

3. Starost

S staranjem se stopnja bližinske dioptrije veča in z lasersko operacijo v tem primeru težje dosežemo polno vidno ostrino. Najboljši rezultati z lasersko odpravo starostne daljnovidnosti so med 40. in 60. letom starosti, redko se laserska operacija priporoča po 70. letu starosti.

4. Tveganje za sivo mreno

Gre za najpogostejše obolenje, ki v starosti okvarja vid. Vzrok sive mrene je starostna zamotnitev očesne leče. Ko ta dovolj napreduje, je edina rešitev, ki povrne vid, operacija z menjavo očesne leče. Bolezen je precej dedno pogojena. Prve znake sprememb v očesni leči vidimo že zgodaj, običajno več let preden se vid prične slabšati. Pri vseh z znaki nastajajoče sive mrene in tudi tistih, kjer sta imela oba starša sivo mreno, je običajno operacija dioptrije z lečo primernejša rešitev za odpravo starostne dioptrije. S tem posegom odstranimo naravno lečo in tako hkrati z odstranitvijo dioptrije tudi preprečimo razvoj sive mrene.

5. Debelina in ukrivljenost roženice

Podobno kot vse oblike laserske operacije LASIK tudi laserska operacija starostne dioptrije Supracor zahteva dovoljšno debelino roženice ter primerno ukrivljenost roženice. Pri vseh z ugotovljenimi nepravilnostmi v obliki roženice ali s tanjšo roženico je primernejša rešitev za odpravo starostne daljnovidnosti operacija dioptrije z lečo.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.