Nazaj

Uspešnost SMILE laserske odprave dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

12991-2 min06. 06. 2023

laserskasmile

Laserska operacija dioptrije SMILE je v uporabi približno eno desetletje. V tem času se je metoda izpopolnila, podrobno so raziskali tudi njeno dolgoročno učinkovitost in zanesljivost glede uspešnosti korekcije dioptrije. Velik tehnološki napredek se je zgodil leta 2022 z uvedbo druge generacije laserja Zeiss Visumax 800. Zaradi številnih izboljšav pri hitrosti in preciznosti izvedbe, so poimenovali poseg, izveden z novo generacijo laserja, SMILE PRO.   

SMILE je v desetletju razvoja postal prepoznan kot zanesljiva in varna metoda za odpravo dioptrije. Priljubljenost te metode pa se je zlasti zaradi njene minimalne invazivnosti in varnosti zelo hitro razširila tudi med pacienti. To so spoznanja o metodi SMILE, ki so jih dokumentirale številne dolgoročne znanstvene študije:  

Metoda SMILE zanesljivo izboljša vidno ostrino ter omogoča odpravo kratkovidnosti in astigmatizma. Raziskave so dokumentirale da preko 98% pacientov doseže polno vidno ostrino 100%, mnogi pa to celo presežejo.  

Raziskave so potrdile, da je stabilnost korekcije dioptrije dolgoročna in učinki odprave dioptrije trajajo še mnogo let kasneje.   

Minimalen rez na površini roženice ohranja tkivo, zato metoda SMILE ne zmanjšuje trdnosti roženice. To prispeva k dolgoročni stabilnosti rezultatov korekcije dioptrije in zmanjšuje tveganje neenakomernega izbočenja roženice, kar imenujemo ektazija.   

Izsledki raziskav nakazujejo tudi, da metoda SMILE ne zmanjšuje vlažnosti očesne površine. Vzrok za to je verjetno dejstvo, da ta metoda zaradi majhnega povrhnjega reza ne prekinja živčnih vlaken v roženici. Ta prednost je zlasti pomembna za tiste, ki že imajo težave s suhimi očmi.  

Ocenjevanje subjektivnega zadovoljstva pacientov po korekciji dioptrije z metodo SMILE je pokazalo izjemno visoko stopnjo zadovoljstva z vidom in izboljšanje kazalnikov kakovosti življenja.  

Tudi za metodo SMILE velja enako kot za vse operacije. Vedno obstajajo tudi potencialna tveganja in možni zapleti. V primeru metode SMILE so ti izjemno redki in s primerno izkušenostjo zdravnika dobro obvladljivi. Ali je za nekoga metoda SMILE najprimernejša rešitev za odpravo dioptrije še vedno zavisi od vrste in stopnje dioptrije, značilnosti očesa in starosti. Zdravnik vam bo po predoperativnem pregledu in opravljenih preiskavah razumljivo pojasnil, katera metoda odprave dioptrije bi bila najprimernejša za vas. Obstaja precejšnja možnost, da bo to prav SMILE. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.