Nazaj

Tri dodatne koristi operacije dioptrije z lečo

14992 min02. 03. 2021

lečestarostna

Iščete rešitev za boljši vid brez očal in vam  je zdravnik predlagal operacijo dioptrije z lečo? To pomeni, da že imate slabši bližinski vid zaradi starostne dioptrije. Gre za težavo, ki ujame z leti vsakogar. Do slabšanja bližinskega vida pride, ker s staranjem očesna leča izgublja sposobnost prilagajanja za gledanje na bližino. Po navadi opazimo to najprej pri branju ob slabi svetlobi. Delno lahko slabšanje bližinskega vida kompenzira že obstoječa kratkovidnost. V tem primeru se težave starostne dioptrije pojavijo nekaj let kasneje. 

Pomisleki in strahovi pred operacijo dioptrije z lečo so pogosti. Mnogim ta oblika odprave dioptrije ni poznana in pričakujejo rešitev z lasersko operacijo. A po 40. letu starosti, je operacija dioptrije z lečo za večino primernejša rešitev. To je dejansko edini poseg s katerim lahko na obeh očeh trajno izboljšamo vid na bližino in daljavo. To pa še ni vse. Operacija dioptrije z lečo pa prinaša še tri dodatne koristi: 

  1. Po operaciji dioptrije z lečo ni možen nastanek okvare vida zaradi sive mrene. Razlog za to je dejstvo, da pri operaciji dioptrije z lečo, nadomestimo starostno spremenjeno lečo z umetno. Naravna leča, ki je starostno spremenjena, lahko sicer z leti postane bolj motna in slabše prepustna za svetlobo. Pri sivi mreni postaja vid vedno bolj meglen in siv. Bolezen je pogosta, s staranjem pojavnost narašča in po 80. letu starosti prizadene že preko 60% ljudi. Z odločitvijo za operacijo dioptrije z lečo torej obenem odpravite možnost, da bi vam v starosti vid okvarila siva mrena.

  2. Operacija dioptrije z lečo hkrati s starostno dioptrijo odpravi še kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Multifokalna leča, ki jo uporabimo pri operaciji dioptrije z lečo, ima optiko narejeno tako, da obenem s starostno dioptrijo korigira tudi morebitno daljnovidnost, kratkovidnost in astigmatizem. Optične lastnosti in dioptrija vsake leče se izmerijo individualno in naročijo za vsakega posameznika posebej. Z lečo izdelano točno po meri očesa je tako možno odpraviti vse optične nepravilnosti, ki sicer kvarijo vidno ostrino. 

  3. Operacija dioptrije z lečo ustavi napredovanje starostne daljnovidnosti. Kdor že ima starostno dioptrijo mu je znano, da ta z leti postopoma napreduje. Za dober bližinski vid je tako potrebna vedno višja plus dioptrija. Če težavo starostne dioptrije rešujemo z očali, jih je zato potrebno z naraščanjem dioptrije menjati. Strošek teh menjav je še zlasti velik, če zaradi spremljajoče kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma nosimo progresivna očala. Z operacijo dioptrije z lečo odpravimo vse oblike dioptrije in rešimo problem slabšanja vida zaradi naraščanja starostne dioptrije.  

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.