Nazaj

SMILE ali Femto LASIK operacija dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

16822 min10. 01. 2023

ilasiklaserskasmile

Na vprašanje katera metoda laserske operacije dioptrije je najboljša, ni proprostega in enoznačnega odgovora. Kot pri ostalih zdravljenjih in medicinskih postopkih, rezultati tudi pri laserski operaciji dioptrije zavisijo od mnogih dejavnikov. Izbira najprimernejše metode je odvisna od oblike in višine dioptrije, starosti, posebnosti oči, pa tudi od narave dela, aktivnosti, pričakovanj in osebnih preferenc. Vsaka od metod laserske operacije dioptrije ima svoje uporabno mesto, prednosti in pomankljivosti. 

SMILE laserska operacija dioptrije je najnovejša od vseh metod in velja za tehnološko najbolj dovršeno. To pa ne pomeni, da nima omejitev in pomanjkljivosti. Najbolj poznana prednost SMILE metode je nedvomno manjši rez v roženico. Za razliko od Femto LASIK metode, pri SMILE operaciji dioptrije namreč ne dvignemo režnja. Prav ta prednost pa prinaša tudi nekatere omejitve in težave. Prva je problem naknadne dodatne korekcije v primeru ponovitve dioptrije. Deloma nova generacija ZEISS VISUMAX 800 laserja ta problem rešuje, saj omogoča naknadno korekcijo s pretvorbo SMILE operacije v Femto LASIK. Kljub temu naknadna korekcija po SMILE metodi ostaja zapletena. 

Ker pri SMILE metodi ni potrebno dvigovati režnja to ohranja površinska živčna vlakna v roženici. Obstaja nekaj raziskav, ki pričajo o tem, da naj bi bila ta vlakna pomembna za ohranjanje vlažnosti roženice. Spremljanje težav s simptomi suhih oči po laserski operaciji dioptrije nakazuje, da je po metodi SMILE teh težav manj in trajajo krajše obdobje. SMILE operacija dioptrije je zato verjetno primernejša izbira za tiste, ki imajo težave s suhimi očmi. 

Posebej privlačna rešitev se SMILE metoda zdi za vse, ki se ukvarajo s kontaktnimi športi ali so izpostavljeni večjemu tveganju za poškodbo oči. V primeru slednje, lahko po Femto LASIK korekciji dioptrije pride do premika režnja roženice. Tak zaplet ob poškodbi očesne površine po metodi SMILE ni možen. Sledne pa ne pomeni, da se tudi sicer oko ne more poškodovati pri udarcu ali odrgnini. 

Vsaj zaenkrat, s SMILE metodo ni možna odprava plus dioptrije, torej daljnovidnosti. V primerjavi s FemtoLASIK metodo ima SMILE tudi večje omejitve glede višine možne korekcije kratkovidnosti, torej minus dioptrije in astigmatizma. Zahtevnejše je lahko pri SMILE metodi tudi reševanje operativnih zapletov pri zatrganju tkivne lečke med njenim odstranjevanem iz roženice. 

Primerjava SMILE metode s Femto LASIK operacijo dioptrije pomaga razumeti, da tudi SMILE metoda navkljub tehnološki dovršenosti ni univerzalno najboljša rešitev za odpravo dioptrije pri vseh. Dejstvo pa je, da je SMILE izjamo uspešna in za oko zelo nežna metoda za lasersko korekcijo dioptrije. Z njo imamo predvsem še eno dodatno možnost, da za vsakega posameznika izberemo njemu prilagojeno najboljšo rešitev za izboljšanje vida. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.