Nazaj

Priljubljenost operacij dioptrije narašča. Kaj pa bi vam pomenila povrnitev vidne ostrine?

15852 min31. 01. 2024

laserskalečepred posegomfakična

Operacije dioptrije se izvajajo že od 80.ih let prejšnjega stoletja. Sprva omejene na laserske posege ter razmeroma majhen obseg refraktivnih napak, so bile prava rešitev le za nekatere. Tehnološki napredek laserjev, razvoj novih metod kot sta Femto LASIK in SMILE ter vedno boljše možnosti diagnostike in individualnega prilagajanja posegov, so izjemno razširili možnosti za korekcijo refrakcijskih motenj ter povrnitev vidne ostrine. To se je v zadnjih dveh desetletjih odrazilo s skokovitim naraščanjem priljubljenosti in razširjenosti posegov za odpravo dioptrije.

Dodaten zagon področja operacij dioptrije je prinesel razvoj premium leč za korekcijo starostne dioptrije ter fakičnih leč za odpravo visokih dioptrij. Nove premium leče, ki se vse pogosteje uporabljajo tudi za operacijo sive mrene, omogočajo hkratno korekcijo dioptrije, astigmatizma in starostne daljnovidnosti. Obenem s takšnim posegom odpravimo slab vid zaradi sive mrene oziroma preprečimo, da bi do sive mrene sploh prišlo.

Nekatere pomanjkljivosti posegov za odpravo dioptrije pa vsaj zaenkrat ostajajo. Pri laserskih operacijah še vedno nimamo zelo učinkovitih načinov za dolgoročno odpravo starostne dioptrije. Pri operacijah dioptrije z lečo ostajajo omejitve povezane s stanjem očesnega ozadja glede uporabe multifokalnih leč. S temi lečami tudi nimamo učinkovite rešitve za tiste brez dioptrije, ki jih ovira samo starostno slabši bližinski vid. V primerjavi z možnostmi za odpravo dioptrije in izboljšanje vida, ki jih ponuja sodobna refraktivna kirurgija, so te pomanjkljivosti majhne.

Pri odločanju za operacijo dioptrije se opaža vse večje poznavanje možnosti in prednosti teh posegov. V ospredje razmišljanja pri sprejemanju odločitve in tehtanju najprimernejše metode prihajajo vprašanja o dolgoročnih učinkih operacije, pričakovanih sprememb vida, dosegljivosti zdravnika po posegu in o načinih skrbi za dober vid tudi kasneje. Končna odločitev za operacijo dioptrije je vedno prepuščena posamezniku. Zdravnik pri tem sodeluje tako, predstavi možnosti za izboljšanje vida in pomaga razumeti prednosti in pomanjkljivosti posameznih metod ter predlaga najboljšo rešitev.

Vprašanje, ki si ga je smiselno zastaviti na koncu je, kaj bi zame pomenila povrnitev vidne ostrine. Zamislite si dan brez jutranjega iskanja očal ali vstavljanja kontaktnih leč. Da preprosto odprete oči in vidite ostro. Da širine vašega vidnega polja ne omejujejo stekla očal, da svobodneje delate vse kar imate radi, da vas očala ne ovirajo pri športu, da jih ne potrebujete vsakič, ko nekaj preberete. Vsi smo si različni in enako je z našimi potrebami in pričakovanji glede vida. Podobni pa smo si po navdušenju nad življenjem s povrnjeno vidno ostrino. To dnevno potrjujejo zgodbe naših supervidnikov.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.