Nazaj

Operacija dioptrije s fakično lečo: odgovori na 5 najpogostejših vprašanj

14883 min24. 01. 2024

lečepred posegomfakična

Soočamo se z globalno epidemijo kratkovidnosti. Z naraščanjem zgodnjega pojava kratkovidnosti se veča tudi delež zelo visoko kratkovidnih, z dioptrijami preko -8. Kadar je dioptrija previsoka, roženica tanka ali nepravilno oblikovana, je za korekcijo vidne ostrine običajno boljša rešitev vstavitev znotrajočesne leče. Gre za posebno mehko kontaktno lečo, ki jo vstavimo v oko. Imenujemo jo fakična ali znotrajočesna kontaktna leča (angl. kratica ICL – intraocular contact lens).

Obstajajo kakšna tveganja pri tej operaciji?

Pri vsaki operaciji obstajajo tveganja in možni zapleti. V primeru operacije visoke dioptrije s fakično lečo so zapleti izjemno redki. Pojavijo se pri manj kot enem pacientu na 2000 operacij. Vključujejo med ostalimi povišanje očesnega tlaka ter odstop mrežnice. Na splošno velja, da so ti zapleti uspešno rešljivi. Najpogostejši stranski učinek te operacije je blago bleščanje v določenih svetlobnih pogojih. Ta občutek pa v nekaj mesecih postopno izzveni in se na lečo privadimo.

Kakšne so koristi te operacije?

Paciente najbolj navduši izrazito povečanje vidnega polja. Pri visoki dioptriji je dober vid omejen le na majhno polje korekcijskih stekel očal, vse ostalo je megleno. Z operacijo dioptrije s fakično lečo naenkrat povrnemo možnost polnega dojemanja ostrih podob sveta v celotnem vidnem polju. Mnogi povejo tudi, kako je začetek dneva drugačen, ko zjutraj odprejo oči in vidijo ostro ter ne rabijo iskati očal. Pomembna korist takšne operacije je tudi bolj naraven izgled oči in obraza. Z očali z visoko dioptrijo namreč lomnost stekel zelo nenaravno spreminja izgled oči in obraza. Obstajajo pa še mnoge druge prednosti, kot so prosto izbiranje sončnih očal, svoboda pri športnih aktivnostih, boljši vid ponoči, če naštejemo le nekatere.

Kako izgleda operacija?

Poseg izvedemo v lokalni anesteziji z uporabo anestetičnih kapljic. S temi oko prehodno naredimo neobčutljivo na dotik. Kontaktna leča, ki jo vstavimo v oko je mehka in zvita ter jo v oko vstavimo pod mikroskopom skozi le dober milimeter veliko odprtinico ob strani roženice. Lečko v očesu namestimo v prostor za šarenico, tako da leži na očesni leči. Izgled očesa se pri tem ne spremeni in običajni opazovalec te leče v očesu ne vidi. Pomembna prednost te operacije je, da nima nobenega vpliva na roženico ter da je poseg reverzibilen. Če bi bilo potrebno kdaj kasneje na primer zaradi operacije sive mrene, se lahko to lečo preprosto odstrani. Poseg traja približno 15 minut.

Kako dolgo je okrevanje?

Okrevanje je hitro. Vidna ostrina se vzpostavi že prvi dan po operaciji. Praviloma se lahko vrnete na delo nekaj dni po operativnem posegu. Vsakodnevne aktivnosti niso ovira, odsvetujemo težje fizično delo za obdobje 2-3 tednov.

Kako naj se odločim, če je ta operacija prava zame?

Klinične indikacije za operacijo dioptrije z ICL lečo so jasne. Če ob pregledu ugotovimo visoko minus dioptrijo ali da je roženica tanka ali nepravilno oblikovana, je običajno operacija dioptrije s fakično lečo najboljša rešitev za povrnitev vidne ostrine. Omeniti velja še, da je to rešitev za mlajše od 40 let, ko je še ohranjena sposobnost naravne očesne leče za prilagajanje gledanju na bližino in daljavo. Končna odločitev za poseg je prepuščena posamezniku. Kar je smotrno upoštevati pri odločanju je, da je to poseg z minimalnimi tveganji, s katerim si lahko praktično preko noči povrnete dober vid. Svoboden, neomejen pogled na svet je večini vreden tega.