Nazaj

Najpogostejši strahovi pred lasersko operacijo dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

8043 min06. 04. 2021

laserskapred posegom

Pomislite ob trenutkih, ko vas ovirajo očala ali leče, kako bi izgledalo vaše življenje s popolnim vidom? Razmišljate o laserski operacij dioptrije, pa vas strah odvrača, da bi naredili prvi korak?  

Niste sami, svojo zgodbo o tem kako premagati strahove in pomisleke ima vsak, ki opravi tak poseg. S pacienti se pred in po posegu veliko pogovarjam in dobro poznam njihove strahove in pomisleke. Preberite nekaj najpogostejših z mojimi pojasnili nanje.   

Zaradi laserske operacije lahko izgubim vid

Takšne skrbi ni, osebno ne poznam primera, ko bi se kaj takega zgodilo. Morda najlažje, je pojasniti varnost laserske operacije skozi dejstvo, da je bilo v štirih desetletjih izvedenih z odličnim rezultatom več deset milijonov takšnih operaciji in skozi dejstvo, da gre pri laserski operaciji dioptrije za poseg na zunanji površini očesa, s katerim nekoliko spremenimo ukrivljenost roženice. Z lasersko operacijo torej ne posegamo v notranjost očesa. Laserska tehnologija se je skozi desetletja izjemno izpopolnila in omogoča predvidljivo zagotavljanje odličnih rezultatov vidne ostrine.  

Dolgoročni učinki laserske operacije na vid niso poznani 

Laserske operacije dioptrije so se pričele izvajati v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V tem času so se izjemno izpopolnile operativne tehnike in laserska tehnologija. Operiranih je bilo več deset milijonov ljudi in opravljenih veliko dolgoročnih raziskav, ki nedvomno potrjujejo dolgoročno varnost in stabilnost rezultatov laserske operacije dioptrije.  

Laserska operacija je boleča 

Sam poseg je povsem neboleč, saj ga izvedemo s kapljično anestezijo. To pomeni, da v oko vkapamo nekaj kapljic anestetika, ki naredi očesno površino povsem neobčutljivo na dotik in bolečino. Najnovejša operativna tehnika, ki jo uporabljamo tudi ne vključuje uporabe mehanskih inštrumentov. Celoten laserski poseg Femto LASIK izvedemo z dvema različnima laserjema, kar je za oko najbolj nežna oblika posega. V primeru površinske laserske tehnike PRK se prvih nekaj dni po posegu lahko pojavljajo pekoče bolečine, ki pa jih brez težav obvladujemo s protibolečinskimi kapljicami in zdravili.  

Strah me je kako bom prenesel operacijo in kako dolgo traja 

Pogosto paciente skrbi, da ne bodo mogli držati očesa razprtega in da operacija traja dolgo. V resnici je prestati lasersko operacijo zelo preprosto. Sam poseg na obeh očeh skupaj traja le približno 10 minut in običajno so pacienti kar presenečeni, kako hitro je vse za njimi.  

Okrevanje po laserski operaciji je dolgotrajno 

Dolžina okrevanja nekoliko zavisi od operativne tehnike. V primeru Femto LASIK operacije je vid že prvi dan po operaciji povsem oster in dovoljene so praktično vse aktivnosti. Pri PRK operaciji, je okrevanje nekoliko počasnejše, saj se dober vid povrne šele po zacelitvi povrhnjega sloja celic na roženici. Običajno zadošča 3-5 dni, da je vid že razmeroma dober, do polne vidne ostrine pa zatem v primeru PRK tehnike preteče nekaj tednov. 

Operacija odstrani le kratkovidnost 

Z lasersko operacijo dioptrije lahko odstranimo vse oblike refraktivnih motenj, torej vse oblike dioptrije. Določene omejitve so glede višine dioptrije. Z lasersko operacijo prav tako obenem odstranimo tudi morebitni astigmatizem. Pri tistih z že razvitimi težavami starostne dioptrije, lahko izboljšamo s posebno obliko laserske operacije tudi bližinski vid, da ne potrebujejo očal za branje.  

Za operacijo sem prestar 

Z leti se sicer pri vseh ljudeh pojavi starostna dioptrija zaradi katere potrebujemo očala za branje. To ni nujno kontraindikacija za lasersko operacijo. S posebno obliko laserske operacije lahko odpravimo tudi starostno daljnovidnost. Drži pa, da imamo v starosti poleg laserske operacije dioptrije na voljo tudi operacije dioptrijo z lečo. Starost torej prinaša dodatne možnosti za odpravo dioptrije. Glede na težave z vidom in pričakovanja skupaj s pacientom vedno izberemo najboljšo rešitev za izboljšanje vida.  

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.