Nazaj

Laserska tehnika Supracor ali operacija z lečo

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

18101-2 min10. 12. 2020

lečestarostnasupracor

Rešitvi za boljši vid z odpravo dioptrije za bližino in daljavo sta dve. Prva je laserska operacija Supracor, druga operacija dioptrije z lečo. Pri izbiri najprimernejše metode vedno upoštevamo posebnosti vida posameznika ter njegove potrebe in pričakovanja.

Operacije starostne dioptrije so zaradi odličnih rezultatov postale zelo razširjene. K temu prispevajo tudi neprijetne tegobe, ki jih prinaša starostna dioptrija z izgubo bližinskega vida. Mnogi s kratkovidnostjo, daljnovidnostjo in astigmatizmom se na očala in leče sicer navadijo. A ko se pojavi še potreba po očalih za branje kmalu začnejo iskati rešitev za boljši vid. Stalno menjavanje in iskanje pravih očal je moteče na vsakem koraku. Stroški za očala ob spreminjanju dioptrije samo naraščajo.

Rešitvi za boljši vid z odpravo dioptrije za bližino in daljavo sta dve. Prva je laserska operacija Supracor, druga operacija dioptrije z lečo. Pri izbiri najprimernejše metode vedno upoštevamo posebnosti vida posameznika ter njegove potrebe in pričakovanja. To pri operaciji dioptrije z lečo, ki je pogosteje primernejša metoda, vpliva tudi na izbiro leče. Omejitve za lasersko operacijo Supracor pri starostni dioptriji so večje. Ali je laserska operacija Supracor za nekoga možna rešitev odloča 5 dejavnikov o katerih smo že pisali.

Kadar prideta v poštev za odpravo dioptrije obe metodi, je smiselno poznati razlike med lasersko operacijo Supracor in operacijo dioptrije z lečo. To so prednosti in pomanjkljivosti vsake metode, ki jih je dobro poznati, ko se odločate za operacijo starostne dioptrije:

1. Prednosti in pomanjkljivosti laserske tehnike Supracor

+ Manjši poseg na površini očesa

+ Ni težav z neželjenim bleščanjem

- Omogoča odpravo bližinske dioptrije le na enem očesu 

- Zahteva privajanje na razliko dioptrije med očesoma 

2. Prednosti in pomanjkljivosti operacije dioptrije z lečo

+ Po posegu ni več možnosti nastanka sive mrene

+ Možna odprava dioptrije za bližino in daljavo na obeh očesih 

- Zahtevnejši operativni poseg

- Multifokalne leče prehodno lahko povzročajo občutek bleščanja

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.