Nazaj

Kdaj je SMILE laserska operacija boljša izbira za odpravo dioptrije

6872 min07. 03. 2023

laserskapred posegomsmile

Izbira najprimernejše metode laserske odprave dioptrije zavisi od dioptrije, debeline in oblike roženice, pogojujeta jo tudi starost in življenjski slog posameznika. Metoda SMILE, ki omogoča odpravo dioptrije praktično brez reza v roženico, z minimalno invazivnostjo prinaša pomembne prednosti zaradi katerih se smatra prva izbira pri odločanju za lasersko operacijo dioptrije. 

Klasični, skozi desetletja preizkušeni ter preverjeno uspešni metodi PRK in LASIK z njunimi izpeljankami TransEpi PRK, LASEK in Femto LASIK, še vedno ostajata dobra izbira za korekcijo dioptrije. Kljub njuni učinkovitosti in varnosti, metoda SMILE prinaša nekatere pomembne prednosti. 

SMILE ohranja s preoblikovanjem roženice v srednjem sloju vse prednosti metode LASIK, kot so hitro in neboleče okrevanje po posegu, natančna korekcija dioptrije, odsotnost brazgotinjenja ter možnost korekcije višjih dioptrij. Dodatno SMILE rešuje pomembno pomanjkljivost metode LASIK, pri kateri je potreben vzdolžni rez v roženico. Pri metodi SMILE tanko tkivno lečko, ki jo naredi laser odstranimo skozi droben rez na robu roženice. S tem odpadejo vsa tveganja za zaplete povezane z režnjem roženice. 

Odsotnost reza v roženico pri metodi SMILE ohranja živčna vlakna v njenem vrhnjem sloju. Slednje zmanjšuje težave s suhimi očmi po operaciji. SMILE je zato boljša izbira za vse s pogostimi simptomi suhih oči. Enako pomembna prednost je tudi ohranjanje mehanične trdnosti roženice, kar je prav tako povezano s tem, da pri metodi SMILE ne naredimo povrhnjega reza v roženico. SMILE lahko zato varno uporabimo za korekcijo dioptrije tudi pri vseh s tanjšo roženico, ki se do sedaj lahko odločali le za PRK površinsko lasersko korekcijo dioptrije. 

Pri tehtanju najboljše rešitve za odpravo dioptrije z ozirom na življenjski slog ima SMILE pomembno prednost pri vseh, ki se ukvarjajo s kontaktnimi ali adrenalinskimi športi. Pri slednjih obstaja večje tveganje za poškodbe očesa. Te so lahko po posegu LASIK zaradi premika režnja še posebej resne in povezane s poslabšanjem vida. SMILE je tudi boljša izbira za vse, ki potrebujejo odličen nočni vid kot so piloti in poklicni vozniki, saj se po tej metodi redkeje pojavljajo neželeni optični pojavi kot sta sij in bleščanje ponoči. 

SMILE je minimalno invazivna metoda laserske odprave dioptrije. Zaradi prednosti povezanih s tem je najboljša izbira za korekcijo dioptrije pri večini pacientov.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.