Nazaj

Kako zdravnik izbere pravo lečo za operacijo dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

15142-3 min07. 11. 2023

lečepred posegomstarostna

Operacija dioptrije z lečo je odlična rešitev za izboljšanje vidne ostrine pri starostni dioptriji s slabšim bližinskim vidom. S posegom obenem odpravimo plus ali minus dioptrijo za daljavo, morebitni astigmatizem ter starostno dioptrijo. To povrne vidno ostrino ter omogoči svobodnejše življenje brez potrebe po očalih za branje ali daljavo.

Pri zbiranju informacij o operaciji dioptrije z lečo mnoge zmede velika izbira različnih leč. Te se razlikujejo po obliki, materialu in optičnih lastnostih. Na prvi pogled se izbira prave leče zdi zapletena, a v resnici je ravno nasprotno. Kdor se želi osvoboditi očal in si povrniti vidno ostrino, se ne rabi poglabljati v tehnične podrobnosti očesnih leč ter raziskovati razlike med njimi. Po opravljenih meritvah, oceni vida in pogovoru o potrebah in pričakovanjih povezanih z vidom, vam zdravnik odvzame breme izbire in vam na razumljiv način pojasni, katera leča je prava za vas. Poskrbi, da razumete, zakaj je izbrana leča najboljša rešitev in kaj lahko pričakujete od vida po posegu.

Astigmatizem pogojuje izbiro torične leče

Praktično vse vrste očesnih leč obstajajo tudi v torični različici. S to obenem korigiramo astigmatizem. Z meritvami pri predoperativnem pregledu natančno določimo obliko in način ukrivljenosti roženice. Tako odločimo o tem, ali je potrebna za najboljši vid korekcija s torično različico leče, ki korigira tudi astigmatizem. Z meritvami določimo tudi os astigmatizma, kar je pomembno kasneje pri operaciji, za natančno namestitev leče. Astigmatizem pogosto zmanjšuje vidno ostrino. Torično lečo izberemo pri več kot polovici pacientov, ki se odločijo za odpravo dioptrije z lečo. 

Leča z razširjenim fokusom pri starostni okvari rumene pege 

Pomemben del pregleda pred operacijo dioptrije je ocena očesnega ozadja pri razširjeni zenici ter slikanje mrežnice z metodo OCT. V primeru prisotnosti degenerativno pogojenih sprememb rumene pege to pomembno vpliva na izbiro leče. Očesna mrežnica in njen centralni del, ki ga imenujemo rumena pega, sta predel očesa, s katerim zaznavamo svetlobo. V primeru obstoja obolenja mrežnice oziroma rumene pege se z leti postopno lahko sposobnost zaznavanja svetlobe poslabšuje. V tem primeru je pomembno, da izberemo lečo s takšno optiko, ki ne slabi intenzitete svetlobe pri prehodu v oko. To lastnost imajo leče z razširjeno žariščno razdaljo. Leče, ki sodijo v to skupino so prva izbira v vseh primerih degenerativnih ali bolezenskih sprememb na mrežnici. Zagotavljajo dobro vidno ostrino v širokem razponu razdalj, v primerjavi s trifokalnimi lečami pa imajo nekoliko manj korekcijske sposobnosti za povsem bližinski vid.

Trifokalne leče so najboljša rešitev za odličen bližinski vid

Ta skupina leč je najbolj priljubljena za odpravo dioptrije z lečo, saj zagotavlja najboljšo korekcijo vidne ostrine na daljavo, srednje razdalje in bližino. Optika teh leč je zasnovana tako, da se svetloba zbira na treh različnih razdaljah. To zagotavlja najširši možni razpon vidne ostrine in popolno neodvisnost od očal. Tudi v primeru trifokalnih leč se lahko s torično različico leče korigira tudi astigmatizem. Glavna pomanjkljivost teh leč je prehodno pojavljanje občutkov bleščanja, kar je lahko opazno zlasti ponoči in pri slabši osvetlitvi. Ker imajo možgani sposobnost tako imenovane nevro adaptacije, privajanja na drugačno zaznavanje svetlobe, praviloma te težave v nekaj mesecih izzvenijo in ti prehodni optični pojavi postanejo povsem neopazni.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.