Nazaj

Kako po operaciji dioptrije dolgoročno skrbimo za dober vid in zdravje oči

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

15822-3 min25. 01. 2022

laserskapo posegustarostna

Operacija dioptrije je rešitev, ki lahko mnogim zagotovi boljši vid in svobodnejše življenje brez očal. To po ne pomeni, da po uspešnem posegu, s katerim povrnemo vidno ostrino, za dolgoročno dober vid ni več potrebno skrbeti. Prav nasprotno, po vsaki operaciji dioptrije lahko v zgodnjem obdobju ali kasneje, tudi čez več let, ponovno pride do poslabšanja vida. Vzroki so lahko povezani s samim posegom, ali pa tudi povsem druge narave. Z obdobnimi preventivnimi pregledi lahko poskrbimo, da takšne težave zgodaj prepoznamo in pravočasno ustrezno zdravimo.   

Možne zgodnje težave po operaciji dioptrije segajo od rahlega občutka rezanja in draženja zaradi suhih oči, pa vse do resnejših zapletov z vnetji, premiki režnja ali zamotnitvijo lečne ovojnice. Vse so ob pravilnem ukrepanju rešljive brez posledic za vid, a pomembno je, da so prepoznane in tudi pravočasno zdravljenje.  

Ob odločitvi za operacijo dioptrije je zato nujen razmislek o tem, na koga se bomo obrnili v primeru težav zgodaj po posegu, kako dolgo bomo imeli zagotovljeno oskrbo oči po posegu in kdo bo za naš dober vid in zdravje oči skrbel v letih in desetletjih po posegu. Idealno je, če za vid skrbite z letnimi preventivnimi pregledi, ki vključujejo:  

1 Kontrola vidne ostrine

Je najpreprostejši način, kako zgodaj zaznamo slabšanje vida, za kar je lahko vzrok povrnitev dioptrije ali drugo bolezensko dogajanje v očesu. Optometrist oziroma očesni zdravnik jo določi ob pregledu tako, da preveri najmanjšo razpoznavno velikost znakov na bližino in daljavo.   

2 Meritev dioptrije

Kratka preiskava, s katero ugotovimo morebitno spreminjanje ali vrnitev dioptrije. Posamezne meritve se lahko med seboj nekoliko razlikujejo in so odvisne od dela dneva, suhosti oči ter svetlobnih pogojev, v katerih jih izvajamo. V primeru suma na vrnitev dioptrije je meritve pri majhnih spremembah smotrno nekajkrat ponoviti.  

3 Določitev očesnega tlaka

Povišan očesni tlak lahko prikrito okvarja vid. Brez rednih meritev tlaka obolenje povišanega očesnega tlaka odkrijemo pogosto prepozno, ko je vid že nepopravljivo okvarjen in širina vidnega polja močno omejena. S preprosto vsakoletno meritvijo očesnega tlaka lahko enostavno poskrbite, da se takšno stanje odkrije pravočasno in se ga z zdravili tudi uspešno pozdravi.  

4 Pregled roženice in sprednjih očesnih delov

Očesna roženica, prozoren sprednji del očesnega zrkla, skozi katerega v oko prehaja svetloba, je tisti del, ki ga preoblikujemo z lasersko operacijo dioptrije. Ne glede na tehniko laserske operacije lahko kasneje, tudi leta po posegu, pride do tanjšanja ali ukrivljanja roženice, kar trajno poslabša vidno ostrino. Z rednimi pregledi roženice in sprednjih očesnih delov poskrbimo, da takšne spremembe prepoznamo in zdravimo, preden lahko vplivajo na vid.  

5 Pregled očesnega ozadja

Mrežnica je najpomembnejši in najobčutljivejši del očesa, saj z njo zaznavamo svetlobo. Še posebno po operaciji dioptrije z lečo je pomembno skrbno spremljanje stanja očesnega ozadja.


V Moreli smo zavezani dolgoročni skrbi za dober vid in zdravje oči vseh, ki nam zaupajo. Z namenom, da širimo ozaveščanje o pomenu preventivne skrbi za zdravje oči ter pomagamo vsem do boljšega vida, smo zasnovali tudi program Moja Morela, s katerim vsem ponujamo brezplačno osnovno preventivno skrb. S paketi celovite skrbi za dober vid po operaciji dioptrije pa smo naredili še korak dlje v celoviti dolgoročni skrbi za zdravje oči. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.