Nazaj

Kako izvedemo SMILE lasersko operacijo dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

14382 min21. 03. 2023

laserskasmile

Operacija SMILE predstavlja nov mejnik v razvoju laserskih operacij dioptrije. Metoda SMILE je minimalno invazivni način korekcije dioptrije, saj poseg izvedemo brez reza v površino roženice. To ohranja mehanično trdnost roženice ter njeno oživčenje, kar zmanjšuje tveganje za zaplete in omogoča hitrejše okrevanje po operaciji. 

Kaj je drugače pri sami izvedbi korekcije dioptrije z metodo SMILE je najlažje razumeti, če jo primerjamo z bolj poznano metodo Femto LASIK. Prva opazna razlika med metodama je , da pri operaciji SMILE vse korake posega izvedemo s femtosekundnim laserjem. Premikanje pacienta med dvema laserjema, ki je potrebno pri metodi Femto LASIK, kjer drugi del posega izvedemo z excimer laserjem, pri metodi SMILE odpade. 

Izvedbo SMILE operacije lahko opišemo v treh korakih. 

Prvi korak je namestitev optičnega vmesnika na površino očesa. Ta vmesnik zagotavlja optimalno prevajanje laserskih žarkov na točno določeno mesto v roženici. Stabilen stik vmesnika s površino očesa laser zagotavlja z majhnim podtlakom. Vmesnik je na površino očesa tako nežno prisesan. 

Drugi korak je aktivacija delovanja femtosekundnega laserja. Ta korak pri novi generaciji Visumax 800 laserja, s katerim izvedemo poseg SMILE Pro, traja manj kot 10 sekund. V tem kratkem času laserski žarek femtosekundnega laserja v srednjem sloju roženice ustvari tanko tkivno lečko. Njena debelina in oblika sta preračunani tako, da odstranitev lečke natančno korigira dioptrijo in astigmatizem. 

Tretji korak je le še odstranitev tkivne lečke skozi drobno, komaj 2 milimetra veliko odprtinico na robu roženice. Ta korak izvede kirurg pod mikroskopom s posebnim inštrumentom. 

Primerjava z metodo Femto LASIK 

Pri primerjavi opisanih korakov z metodo Femto LASIK, je slednja bolj zapletena in traja nekoliko dlje. Prvi korak je prav tako namestitev laserskega vmesnika na površino roženice. Drugi korak je aktivacija femtosekundnega laserja. V primeru metode Femto LASIK pa s femtosekundnim laserjem naredimo vzdolžni rez preko celotne površine roženice. S prekinitvijo roženice po njenem obodu se ustvari povrhnji reženj roženice. V tretjem koraku se pri metodi Femto LASIK z mikrokirurškim inštrumentom privzdigne in umakne reženj roženice. Četrti korak je namestitev pacienta pod Excimer laser in aktivacija excimer laserja. S tem laserjem roženico preoblikujemo v njenem srednjem sloju, kar odpravi dioptrijo in astigmatizem. Sledi še peti korak, kjer kirurg s posebnim mikrokirurškim inštrumentom odmaknjen povrhnji reženj roženice ponovno namesti na njegovo prvotno mesto.

S primerjavo korakov izvedbe metode SMILE in Femto LASIK je enostavno razumeti razliko med obema tehnikama ter prednosti minimalne invazivnosti metode SMILE. Ta nova tehnologija omogoča, da z resnično minimalnim posegom v roženico zagotovimo povrnitev polne vidne ostrine. Metoda SMILE Pro, ki jo izvajamo z novo generacijo Zeiss Visumax 800 laserja pomeni še dodatno optimizacijo glede hitrosti ter nežnosti posega.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.