Nazaj

Kaj je SMILE laserska operacija dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

16812 min24. 01. 2023

laserskasmile

SMILE je ime za najnovejšo metodo laserske operacije dioptrije. Beseda SMILE je kratica, ki pomeni v angleščini »Small Incision Lenticule Extraction«. Ime povzema bistvo te metode, pri kateri z laserjem skozi droben rez iz srednjega sloja roženice odstranimo tanko tkivno lečko. To popravi dolžino optične osi očesa in tako odpravi kratkovidnost ter astigmatizem. 

Metoda SMILE predstavlja pomemben napredek na področju laserskih operacij dioptrije. Ima mnoge prednosti pred dosedanjimi metodami, a vseeno še nekatere pomanjkljivosti. Tudi SMILE laserska operacije dioptrije ni za vsakogar najboljša rešitev za korekcijo dioptrije. Pri izbiri najprimernejše metode moramo še vedno upoštevati obliko in velikost dioptrije, individualne lastnosti očesa, še posebej roženice ter starost posameznika. Kljub temu velja, da je SMILE za večino tistih, ki so primerni za lasersko odpravo dioptrije, najboljša rešitev za povrnitev vidne ostrine. 

Pri SMILE korekciji dioptrije podobno kot pri metodi Femto LASIK, odstranjujemo tkivo iz srednjega sloja roženice. Prednosti tega so mnoge in dobro poznane že od korekcije dioptrije z metodo LASIK. Celjenje tkiva pri laserskem odstranjevanju iz srednjega sloja roženice povzroča manj vnetnega odziva. To zagotavlja natančnejšo korekcijo dioptrije in hitrejše okrevanje, s povrnitvijo vidne ostrine že nekaj ur po posegu. Pomembna prednost je še odsotnost bolečin in občutka draženja očesa po posegu. 

Pri metodi SMILE odstranitev tkiva izvedemo skozi zelo kratek rez v površino roženice. Zaradi majhnosti reza pri metodi SMILE odpadejo tveganja za zaplete povezane z režnjem roženice. Ni tudi nevarnosti, da bi kdaj kasneje ob poškodbi očesa prišlo do premika režnja roženice. Z ohranitvijo površine roženice je manj tveganja za nastanek nepravilnega izbočenja roženice, kar je prednost pri tanjši roženici. Kratek rez v roženico ohrani tudi povrhnja živčna vlakna, kar zmanjšuje možnost težav s suhim očesom. 

Podobno kot vse dosedanje metode laserske odprave dioptrije, je tudi metoda SMILE potrebovala čas, da se je s tehnološkim razvojem laserjev izpopolnila in postala zanesljiva. Pomemben nedavni napredek je prinesla nova generacija laserja za SMILE operacije. Izpopolnjena laserska tehnologija je skrajšala čas izvedbe SMILE operacije na le nekaj sekund, izboljšala vmesnik za nežnejše prileganje laserja očesu, zvečala preciznost korekcije ter dodala možnost naknadne korekcije v primeru zaostanka dela dioptrije. To različico SMILE metode, ki se jo izvede z novo generacijo laserja ZEISS VISUMAX 800, se zaradi številnih izboljšav imenuje SMILE PRO. 

V Moreli stalno vlagamo v najnaprednejše tehnologije in razvijamo znanje na področju korekcije dioptrije. Sodelujemo z mnogimi uglednimi očesnimi centri v tujini. V povezavi z družbo Zeiss in nekaterimi izmed strokovnih utemeljiteljev metode SMILE, smo uvedli lasersko korekcijo z metodo SMILE PRO tudi v Moreli. Če ste kratkovidni pa tudi, če vam vidno ostrino dodatno zmanjšuje astigmatizem, je možno, da lahko tudi vam z najsodobnejšo metodo laserske korekcije dioptrije SMILE PRO pomagamo do popolnega vida. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.