Nazaj

ICL leča je prava rešitev za korekcijo vida pri visoki dioptriji

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

14292-3 min27. 09. 2022

lečefakična

Laserska operacija dioptrije je prevladujoč način korekcije vida. Omogoča trajno odpravo kratkovidnosti, daljnovidosti in astigmatizma. Kot vsak poseg imajo tudi vse metode laserske odprave dioptrije določene omejitve. Glavni dejavniki, ki pogojujejo možnost izvedbe laserske korekcije vida, so višina dioptrije, stanje roženice in starost posameznika.

Debelina roženice se med posamezniki zelo razlikuje. Pri laserski korekciji dioptrije se del tkiva roženice z laserjem odstrani. Na ta način se preoblikuje roženica, kar popravi morebitni astigmatizem, plus ali minus dioptrijo. Od višine dioptrije je torej odvisno, koliko tkiva roženice je potrebno z laserjem odstraniti. Tanjša kot je pri posamezniku roženica, bolj smo omejeni glede višine dioptrije in astigmatizma, ki ju z laserjem lahko popravimo. Pri tistih, ki imajo pretanko roženico, nepravilno roženico (npr. keratokonus…), bolezen suhega očesa, pride v poštev vstavitev ICL znotrajočesne leče.

Korekcija visoke dioptrije z vstavitvijo znotrajočesne leče (ICL lečo) je odlična metoda za povrnitev vidne ostrine brez očal ali kontaktnih leč. Pri tem posegu v oko skozi droben rez v roženici vstavimo majhno mehko lečko, ki jo namestimo neposredno za šarenico in pred naravno očesno lečo. Pri posegu ne odstranjujemo naravne očesne leče in prav tako ne tkiva roženice. Zato je operacija varna in ne spremeni dolgoročne oblike oz. značilnosti očesa. Operacija z ICL lečo omogoča odstranitev zelo visokih dioptrij in obenem tudi korekcijo visokih stopenj astigmatizma. Je praktično brez omejitev glede višine dioptrije, primerna je za vse s tanjšo roženico, možna pa je tudi pri nekaterih z boleznimi roženice in boleznijo suhega očesa. Dodatna prednost tega posega je ta, da je reverzibilen. To pomeni, da lahko ICL lečo razmeroma preprosto odstranimo tudi kasneje, npr. v primeru operacije sive mrene.

Glavna omejitev za operacijo dioptrije z ICL lečo je globina sprednjega očesnega prekata, torej prostora med roženico in sprednjim delom naravne leče. Omejitev za korekcijo dioptrije z ICL lečo postavlja tudi starost. Ker se med 40. in 50. letom starosti pri večini postopno razvije starostna slabovidnost (nošenje očal za branje), zaradi katere vse slabše vidimo na bližino, je izbira operacije z ICL lečo najbolj smiselna med 20. in 40. letom starosti. V tem obdobju z ohranitvijo naravne leče ohranimo tudi normalno akomodacijsko sposobnost očesa. Očesna leča ima v tem obdobju še sposobnost spreminjanja svoje oblike in s tem prilagajanja gledanju na bližino. Z nastopom starostne slabovidnosti, ki nastane zaradi postopne izgube sposobnosti spreminjanja oblike naravne leče za gledanje na blizu, se pogosteje odločamo za korekcijo dioptrije z multifokalno lečo. Pri tej starostno spremenjeno lečo nadomestimo z umetno lečo, ki ima takšne optične lastnosti, da poleg korekcije vidne ostrine na daljavo omogoči tudi bližinski vid.

Izvedba samega posega z vstavitvijo ICL leče je podobna kot operacija dioptrije z multifokalno lečo. Gre za poseg, ki ga opravimo s topično anestezijo. To pomeni, da pred operacijo oko naredimo neobčutljivo le s kapljicami lokalnega anestetika. Sam poseg traja na posameznem očesu približno 15 minut. V večini primerov ga izvedemo najprej na enem očesu, nato še na drugem. Okrevanje po posegu je hitro in povsem neboleče. Že naslednji dan je vidna ostrina praviloma popolna in po nekaj dneh omogoča vse aktivnosti brez omejitev.