Nazaj

5 prednosti smile pro laserske operacije dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

17962 min31. 01. 2023

laserskapred posegomsmile

SMILE PRO je najnovejša metoda za lasersko korekcijo dioptrije. Gre za prvo minimalno invazivno lasersko tehniko, ki omogoča odpravo dioptrije skozi zelo droben laserski rez na površini roženice. SMILE PRO je izpopolnjena različica metode SMILE, kjer dioptrijo odpravimo z odstranitvijo tanke tkivne lečke iz srednjega sloja roženice.

Po hitrosti povrnitve vidne ostrine in natančnosti korekcije, je metoda SMILE PRO primerljiva z dosedaj najbolj razširjeno metodo laserske korekcije dioptrije Femto LASIK. Z minimalnim rezom v roženico in ohranjanjem nedotaknjene površine roženice, pa ima metoda SMILE PRO nekaj pomembnih prednosti. 

  1. Ni tveganja za premik režnja roženice, saj za odstranitev tkivne lečke ni potreben vzdolžni laserski rez po celotnem obodu roženice. To je prednost še posebej pri tistih, ki se ukvarjajo s kontaktnimi in adrenalinskimi športi. V primeru morebitne kasnejše poškodbe očesne površine, po SMILE PRO laserski korekciji dioptrije ni tveganja, da bi prišlo do premika režnja roženice. 
  2. SMILE PRO laserska korekcija ne zmanjšuje biomehanične trdnosti roženice. To je pomembna prednost pri tanjši roženici, kjer se je do sedaj lahko izvajala le korekcija s površinsko tehniko PRK. S SMILE PRO metodo je možno varno odpraviti visoko dioptrijo tudi pri tanjši roženici.
  3. Manjše je tveganje za težave suhih oči, saj z drobnim rezom v površino roženice ne prekinemo živčnih vlaken v zgornjih slojih roženice. Živčna vlakna v roženici so pomembna za spodbujanje solzenja in ohranjanje vlažnosti očesne površine. Metoda SMILE PRO je zato primernejša za vse, ki imajo težave s suhimi očmi. 
  4. Hitrejša izvedba posega zmanjšuje negativne vplive na roženico, kar zagotavlja hitrejše okrevanje. Oko je med posegom bistveno krajši čas izpostavljeno mehaničnim pritiskom in energiji laserja. Novi laser Zeiss Visumax 800 v povprečju potrebuje le 9 sekund za odstranitev dioptrije. Celotni poseg v traja le približno 15 minut in je povsem neboleč. 
  5. V redkem primeru kasnejše ponovitve dioptrije ali zaostanka dela dioptrije, je po SMILE PRO metodi z uporabo nove generacije Zeiss Visumax 800 laserja možna tudi razmeroma preprosta naknadna laserska korekcija. 

Sodobna kirurgija se v zadnjih desetletjih razvija predvsem v smeri zmanjševanja invazivnosti kirurških postopkov. Tehnološke izboljšave opreme in kirurških inštrumentov omogočajo, da posege izvedemo na vedno manj invaziven način, skozi drobne reze in brez negativnih vplivov na okolna tkiva. Vse to na področju laserskih operacij dioptrije sedaj omogoča metoda SMILE oziroma njena izpopolnjena različica SMILE PRO. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.