Nazaj

5 prednosti laserske tehnike operacije dioptrije z lečo

19513 min16. 11. 2021

lečestarostna

Operacija dioptrije z lečo je trajna rešitev za težave s starostno dioptrijo in slabim bližinskim vidom. Ta kratek poseg hkrati popravi vid na bližino in daljavo ter omogoči, da zaživite svobodneje brez očal. Pri operaciji dioptrije z lečo izboljšamo vid z odpravo osnovnega vzroka starostne dioptrije. Gre za to, da starostno spremenjeno očesno lečo, ki je izgubila sposobnost prilagajanja za bližinski vid, nadomestimo z umetno. Ta ima optiko, ki izboljša vid na bližino, srednje razdalje in daljavo.    

Standardna tehnika menjave leče in potek izvedbe operacije  

Sam postopek izvedbe operacije dioptrije z lečo je enak kot pri sivi mreni. Tudi pri tem obolenju, kjer se vid slabša zaradi motnjav v leči, očesno lečo nadomestimo z umetno. Gre za mikrokirurški poseg, ki ga standardno izvedemo z uporabo ultrazvočne energije. Kirurg pri tem ročno vodi drobno ultrazvočno sondo, s katero po delčkih odstranjuje okvarjeno lečo ter ustvari ležišče v lečni ovojnici, kamor na koncu posega vstavi umetno lečo. Mnogi to standardno ultrazvočno tehniko, imenovano tudi fako tehnika, zamenjujejo z lasersko tehniko, a pri standardni operaciji menjave leče laserja dejansko ne uporabimo.   

Laserska tehnika menjave leče za novo dimenzijo natančnosti posega  

Poseg menjave leče lahko tako v primeru operacije starostne dioptrije kot tudi pri operaciji sive mrene opravimo z laserjem. Najnovejša tehnologija omogoča preciznejšo odstranitev okvarjene leče ter zaradi računalniško vodenega laserja zagotavlja vsakokrat optimalno izveden poseg. Ta tehnologija za zamenjavo očesne leče postavlja nove standarde kakovosti izvedbe operacije. 

Spoznajte 5 glavnih prednosti laserske operacije dioptrije z lečo.

1 Laser zagotavlja v primerjavi s klasičnimi inštrumenti 10-krat večjo preciznost  

Pri standardni tehniki kirurg ročno vodi inštrument ter za odstranjevanje očesne leče uporablja ultrazvočno energijo, ki jo v oko dovedemo preko konice posebne sonde. Zaradi drobnosti in občutljivosti struktur v notranjosti očesa je vsak najmanjši pomik inštrumentov v očesu zelo pomemben in lahko vpliva tudi na druge strukture v notranjosti očesa. Prednost laserskega izluščenja leče in odstranitve leče iz lečne ovojnice je, da so premiki laserja vodeni računalniško. Gre za robotsko vodeno operacijo, ki zagotavlja neprimerno večjo natančnost izvedbe posega.


2 Manjša energija, potrebna za odstranitev starostno spremenjene leče   

Ultrazvočna energija, ki se ob odstranjevanju leče sprošča v notranjosti očesa, povzroča segrevanje in vibracije ter lahko negativno vpliva na oko. Pri uporabi laserske tehnike odstranitve leče je energija, prenešena v oko, bistveno nižja. Laserski poseg operacije dioptrije z lečo je zato za oko nežnejši. Posledica je manjše tveganje za zaplete in hitrejše okrevanje vidne ostrine.


3 Računalniško vodeni laser zagotavlja vsakokrat optimalno izvedbo posega  

V primeru standardne ultrazvočne tehnike sta natančnost in ponovljivost izvedbe posega odvisni izključno od ročne spretnosti kirurga. Pri laserski tehniki pomike laserja vodi računalnik. Gre za robotsko vodeno operacijo, kar zagotovi, da je vsakokrat odstranitev leče izvedena optimalno, skladno z najvišjimi standardi izvedbe posega.


4 Manjše tveganje za poškodbo drugih struktur očesa  

Odstranitev leče z laserjem zahteva manj poseganja v oko z dodatnimi ročnimi inštrumenti in povzroča manj neželenih tresljajev in pomikov v očesu. To zmanjšuje možnost okvar okolnih struktur očesa in nastanka zapletov ter zvečuje varnost operacije.


5 Zagotovljena najboljša vidna ostrina in kontrast po posegu  

Sodobne multifokalne leče imajo kompleksno optiko, ki zagotavlja odlično vidno ostrino pri gledanju na bližino, srednje razdalje in daljavo. Omogočajo hkratno odpravo tako bližinske starostne dioptrije kot tudi vseh oblik dioptrije in astigmatizma za daljavo. Za optimalen rezultat vidne ostrine zahtevajo te leče zelo natančno namestitev. Laserska priprava ležišča za umetno lečo zagotavlja natančno namestitev leče v optično os očesa in tako prispeva k boljši kakovosti in ostrini vida po operaciji.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.