Nazaj

Zdravljenje halacija s terapijo Optilight

4271-2 min13. 06. 2023

vnetja

Halacij je pogosto očesno obolenje, ki nastane zaradi zamašitve izvodila žlez na notranji površini vek, ki izločajo oljno sestavino solz. Značilno nastane pri tem drobna okrogla zadebelitev v veki. Sprva je lahko neboleča, koža nad njo tudi ne kaže znakov vnetja. S trajanjem zapore žleze se lahko zatrdlina veča in sčasoma vname in postane boleča.   

Tradicionalni načini zdravljenja kot so topli obkladki, masaža vek in skrb za higieno vek so pogosto uspešni, a s tehnološkim razvojem so se pojavila tudi nova alternativna zdravljenja s pomembnimi potencialnimi prednostmi. Optilight je eno takšnih zdravljenj. V tem blogu predstavljamo princip delovanja Optilight terapije ter možne prednosti te metode pri zdravljenju halacija.   

Optilight terapija temelji na učinkih impulzov visoko energijske svetlobe. Ta naj bi spodbujala presnovno aktivnost celic, izboljševala prekrvavitev tkiva in umirjala vnetje. Optilight terapija se je izkazala kot učinkovita metoda zdravljenja težav s suhimi očmi. Novejša spoznanja pa nakazujejo, da z njo lahko uspešno zdravimo tudi halacij.   

Prednosti Optilight terapije za zdravljenje halacija so naslednje:  

  • Gre za neinvazivno zdravljenje, kar je posebej velika prednost v primerih, ko zaradi neuspešnosti tradicionalnih metod zdravljenja tehtamo o zdravljenju s kirurškim posegom.   
  • Je povsem neboleča terapija brez neprijetnih občutkov. Po izvedeni terapiji se lahko pojavi le blaga prehodna pordelost kože, ki v nekaj dneh mine.    
  • Kratka doba okrevanja brez omejitev pri delu. Optilight zdravljenje ne zahteva kakega posebnega okrevanja po izvedeni terapiji. Nekaj dni po izvedeni terapiji je potrebna le zaščita kože pred soncem z uporabo sončne kreme.  
  • Optilight metoda je potencialno zelo učinkovit način za zdravljenje halacija. Prve raziskave so pokazale zelo spodbudne rezultate. Poročajo o hitrejšem zmanjšanju spremembe in izzvenetju simptomov v primerjavi s tradicionalnimi načini zdravljenja.   

Velja poudariti, da je zdravljenje halacija z metodo Optilight razmeroma nova terapija. Zelo verjetno obstajajo individualne razlike v učinkovitosti zdravljenja med posamezniki. Zato je pomembno imeti realna pričakovanja ter razumeti, da navkljub vsemu obstaja tudi možnost, da pri posamezniku to zdravljenje ne bo dalo željenih učinkov oziroma ga bo potrebno večkrat ponavljati.