Nazaj

Zakaj je težave suhih oči tako težko zdraviti

14422 min16. 01. 2024

suhe očizdravje oči

Težave suhih oči so eden najpogostejših razlogov za obisk očesnega zdravnika. Simptome kot so razdraženost in pordelost oči, občutek tujka v očeh, praskanje ali občasno prekomerno solzenje opaža kar polovica vseh ljudi po 50. letu starosti. Manj znano je, da suhe oči pogosto povzročajo tudi težave z vidom kot je zamegljen vid in preobčutljivost na svetlobo.

Mnogi si pomagajo najprej sami s toplimi kompresami, skrbjo za dosledno higieno robov vek, pogostejšim pitjem vode, prenehanjem kajenja ali intenzivnejšim mežikanjem pri dolgotrajnem delu z računalnikom. Umetne solze običajno le prehodno olajšajo simptome in jih je potrebno razmeroma pogosto vkapavati v oči.

Problem učinkovitega zdravljenja suhih oči je raznolikost vzrokov, ki privedejo do teh težav. Pogosto se sprva simptome pripiše tudi sezonskim alergijam ali običajnim »starostnim« težavam. Uspešno vzročno zdravljenje suhih oči je možno le na podlagi celovite diagnostike z oceno tvorbe solz, kakovosti solznega filma in stanja solznih žlez. Vsak od vzrokov za suhe oči zahteva svoj pristop k zdravljenju.

V odrasli dobi in starosti je prevladujoč vzrok težav suhih oči bolezen Meibomovih žlez v robovih vek. Te žleze ustvarjajo oljno sestavino solznega filma, ki je pomembna za enakomerno razlivanje solz po površini roženice ter zmanjševanje njihovega izhlapevanja. Obstajajo pa še drugi vzroki, kot so zmanjšana tvorba solz, prekomerno odtekanje solz, spremembe v vekah, toksični učinki nekaterih zdravil ter kronična vnetja. Vzroki za težave suhih oči se lahko med seboj tudi prepletajo in tako še otežujejo prepoznavo in zdravljenje.

Za suhe oči obstaja veliko zdravil, načinov zdravljenja in pripomočkov. Izbira prave terapije lahko vključuje tudi nekaj poizkušanja, menjavanja in kombiniranja metod. Med metodami zdravljenja disfunkcije Meibomovih žlez sta najbolj priljubljeni terapija OptiLight, ki temelji na intenzivni laserski svetlobi ter terapija LipiFlow, kjer gre za kombinacijo globinskega gretja ter iztiskanja zamašenih Meibomovih žlez s pulzirajočimi pritiski. Pomagajo lahko tudi protivnetna zdravila v obliki očesnih kapljic ter antibiotična mazila. Neredko se poslužujemo tudi kolagenskih ali silikonskih čepkov za solzna izvodila.

Vzročno zdravljenje in kombinacija različnih modalitet zdravljenja suhih oči lahko mnogim pacientom pomaga povsem odpraviti ali vsaj izrazito ublažiti simptome suhih oči. Neglede na to pa velja, da je pomembno poskusiti težave vsaj ublažiti tudi z ukrepi kot so zaščita oči na prostem z očali, še posebej v vetrovnem okolju, uživanje prehrane bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, pitje zadostnih količin vode ter skrbna vsakodnevna higiena vek. Že s temi preprostimi ukrepi lahko pomembno zmanjšamo težave suhih oči.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.