Nazaj

To so prikrita očesna obolenja, ki se jim lahko izognemo s preventivnim pregledom

3582 min14. 02. 2023

glavkomkeratokonuspregledi in preiskave

Mnoga očesna obolenja so sprva prisotna v prikriti obliki. Napredujejo počasi in postopno okvarjajo oko. Ko se to prične odražati s poslabšanjem vida, so spremembe običajno že tako napredovale, da je zdravljenje zahtevnejše in pogosto tudi manj uspešno. S preprostim preventivnim pregledom je možno najpogostejša očesna obolenja prepoznati v dovolj zgodnji fazi, ko še ne vplivajo na poslabšanje vida. To omogoča učinkovitejše zdravljenje ter predvsem ohranitev vida. 

Glavkom je glede na relativno pogostost in značilno dolgotrajni prikriti potek, verjetno najpomembnejše obolenje, ki ga želimo s preventivnimi pregledi preprečiti. To bolezen označuje povišan znotraj očesni tlak. Pojavlja se zlasti po 40. letu starosti in lahko prizadene kogarkoli. Bolezen odkrijemo s preprosto meritvijo očesnega tlaka. V večini primerov glavkom lahko učinkovito zdravimo z zdravili v obliki očesnih kapljic. To prepreči napredovanje bolezni in okvaro mrežnice. Pravočasna uvedba zdravljenja pri glavkomu je nujna za ohranitev vida. 

Degeneracija rumene pege je prav tako zelo pogosto in deloma dedno pogojeno očesno obolenje, ki lahko z napredovanjem privede do trajne okvare ali izgube vida. S pregledom očesnega ozadja lahko bolezen spoznamo v začetni fazi, ko še ne vpliva na vid. Zgodnje zdravljenje lahko učinkovito upočasni ali celo ustavi napredovanje obolenja in obvaruje vid. 
Diabetična retinopatija je obolenje očesne mrežnice, ki nastane zaradi sladkorne bolezni. S prepoznavo in učinkovitim zdravljenjem sladkorne bolezni lahko ustavimo napredovanje okvare mrežnice. 

Očesna dioptrija sicer ni obolenje, a prav tako slabša vidno ostrino. Običajno se pojavi v otroštvu oziroma pri najstnikih in postopno napreduje. Nova spoznanja na tem področju poudarjajo pomen obvladovanja napredovanja dioptrije. Visoka dioptrija v odrasli dobi ne vpliva le na slabši vid, pač pa predstavlja tudi večje tveganje za nastanek obolenj kot sta glavkom in odstop mrežnice. S pravočasno uvedbo zdravljenja lahko upočasnimo ali celo ustavimo napredovanje dioptrije in na ta način preprečimo visoko dioptrijo v odrasli dobi. 

Keratokonus roženice je počasi napredujoče obolenje, ki ga označuje tanjšanje in nepravilno izbočenje roženice. Sčasoma se to izrazi z upadanjem vidne ostrine. Metoda crosslinking je učinkovito zdravljenje s katerim utrdimo roženico in ustavimo napredovanje deformacije. Za ohranitev polne vidne ostrine je ključna zgodnja prepoznava tega obolenja in pravočasna uvedba zdravljenja. 

V Moreli želimo vsem, ki nam zaupate, pomagati skrbeti za ohranjanje dobrega vida in zdravja oči. S programom Moja Morela ponujamo preprosto brezplačno pomoč pri tem z obdobnimi preventivnimi kontrolami vida. Veseli bomo, če se našemu gibanju za boljši vid pridružite tudi vi.