Nazaj

Odstop steklovine

96042-3 min18. 05. 2021

motnjaveodstopsteklovina

Nenaden pojav motnjav v vidnem polju, občutek gledanja skozi pajčevine in bliskanje, so simptomi odstopa steklovine. Tega stanja le po simptomih ne moremo zanesljivo ločiti od odstopa ali raztrganja mrežnice, ki lahko privede do trajne okvare ali celo izgube vida. V primeru novo nastalih težav, je zato vedno nujen pregled pri očesnem zdravniku.

Spoznajte najpomembnejša dejstva o vzrokih odstopa steklovine, dejavnikih tveganja, značilnih simptomih, poteku težav in novih možnostih zdravljenja.   

Starostne spremembe povzročajo krčenje steklovine  

Steklovina je želatinozna, prozorna snov, ki izpolnjuje notranjost očesnega zrkla. Poleg velike vsebnosti vode, jo sestavljajo proteinske molekule kolagena ter hialuronska kislina. S staranjem se kolagenske molekule zbirajo v skupke, ki postanejo manj prozorni in jih opažamo kot motnjave v vidnem polju. Zmanjševanje vsebnosti vode in zlepljanje kolagenskih molekul povzroči tudi krčenje steklovine. To lahko povzroči, da se na posameznem mestu stik med steklovino in mrežnico, tkivom na zadnji strani očesa s katerim zaznavamo svetlobo, prekine. Odstopi steklovine so del običajnih procesov staranja očesa, ne povzročajo izgube vida in v večini primerov ne zahtevajo zdravljenja, saj so težave pri večini prehodne narave.   

Nekatera stanja zvečujejo tveganje za odstop steklovine  

Pogostost odstopov steklovine narašča po 60. letu starosti, pred 40. letom starosti se pojavljajo zelo redko. Večja verjetnost za zgodnejši nastanek je pri sivi mreni, sladkorni bolezni, predhodnih poškodbah ter pri visoki kratkovidnosti. Odstopi steklovine se običajno pojavljajo na obeh očeh. V primeru odstopa steklovine na enem očesu je zelo verjetno, da se bo pojavil čez čas odstop steklovine tudi na drugem očesu.   

Simptomi značilni za odstop steklovine  

Odstopi steklovine ne povzročajo izgube vida in niso boleči. Pogosto so prvi znak drobni bliski, kot bi videli zvezde. Trajajo le nekaj sekund ali nekaj minut in minejo, ko se stik med steklovino in mrežnico na mestu odstopa dokončno prekine. Po odstopu se v vidnem polju pogosto poveča število motnjav, lahko so tudi večje in motijo vid. Prehodno je ob odstopu možno tudi zaznavanje zunanje površine steklovine, ki se odmakne od mrežnice in to ustvarja občutek kot bi gledali skozi pajčevino.   

Zanesljivo prepoznamo odstop steklovine le s pregledom  

Odstop steklovine je povsem nenevarno stanje, a težava je, ker so simptomi lahko podobni tistim pri raztrganju ali odstopu mrežnice. To je tkivo na zadnji površini očesa s katerim zaznavamo svetlobo. V primeru bolezenskih dogajanj na mrežnici pa lahko pride brez ustreznega zdravljenja razmeroma hitro do nastanka nepopravljivih okvar vida ali celo do popolne izgube vida. Pri pojavu bliskanja ali nenadnem povečanju motnjav v vidnem polju ali hitrem poslabšanju vida je vedno nujen pregled pri okulistu. Ta bo ob razširjeni zenici s posebno lečo pregledal očesno ozadje in potrdil ali gre res za odstop steklovine.  

Motnjave v vidnem polju lahko odstranimo z laserskim posegom  

V veliki večini primerov so težave, ki nastanejo zaradi odstopa steklovine prehodne narave. Možno je, da se po odstopu steklovine poveča število motnjav v vidnem polju in da so nekatere na takem mestu ter dovolj velike, da stalno povzročajo težave in so moteče. Rešitev za takšne težave ponuja laserska odstranitev motnjav. Gre za poseg kjer z laserskim žarkom motnjave odstranimo. Ali je takšno lasersko zdravljenje možno izvesti zavisi od velikosti in položaja motnjav, kar oceni očesni zdravnik s pregledom. 

mag. Kristina Mikek, dr.med. 
specialistka oftalmologije