Nazaj

Najpogostejši izvor težav suhih oči  - motnja delovanja Meibomovih žlez

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

21522 min29. 03. 2022

nasvetisuhe oči

Suhe oči so ena najpogostejših očesnih težav, za katero se mnogi niti ne zavedajo, da jo imajo. Simptomi so pogosto nespecifični in zajemajo občutek utrujenih oči, občutek napetosti in razdraženih oči, lahko pekoče bolečine, rezanje v očesu ali občutek tujka. Neredko se zaradi razdraženosti očesne površine pri suhih očeh paradoksalno pojavlja tudi prekomerno solzenje, pogosta je tudi pordelost oči.

Razmeroma nepoznano dejstvo je, da je najpogostejši temeljni vzrok za suhe oči motnja delovanja Meibomovih žlez. To so drobne žleze, ki se nahajajo na notranji površini očesnih vek in proizvajajo oljni izloček, ki je pomembna sestavina solz. Vsaka motnja v delovanju teh žlez povzroči spremembo v sestavi solznega filma na očesni površini. Ob zmanjšanju oljne komponente so solze bolj vodene, hitreje odtekajo z očesne površine ter tudi hitreje izhlapevajo. Očesna površina je zato manj vlažna in izpostavljena vplivom okolja, kar povzroča draženje in vse že opisane simptome.

Brez pregleda pri očesnem zdravniku težko prepoznamo motnje delovanja Meibomovih žlez. Kronična motnja v delovanju teh žlez privede do vnetja robov vek, kar se kaže z oteklino in pordelostjo kože na robu vek. Zgodnejše motnje delovanja Meibomovih žlez diagnosticiramo s posebno preiskavo, pri kateri s povečavo slikamo notranjo površino sluznice očesnih vek in same žleze. Tudi v primeru težav s suhimi očmi je uspešnost zdravljenja ter trajne odprave težav odvisna tudi od zgodnje prepoznave in pravočasnega in predvsem vzročnega zdravljenja.

Vzroki, zaradi katerih pride do motnje delovanja Meibomovih žlez, so različni in se med seboj lahko prepletajo. Najpogostejši je mehanična zapora izvodil žlez, ki se zamašijo z zgostitvijo samega izločka. Na delovanje teh žlez negativno vplivajo očesne alergije, bakterijska kožna flora, hormonske spremembe in avtoimuna obolenja. Negativno lahko na Meibomove žleze vpliva tudi dolgotrajna uporaba kontaktnih leč ter vsa ličila, ki jih nanašamo na veke in trepalnice.

Vzročno zdravljenje motnje delovanja Meibomovih žlez se je v zadnjih letih izkazalo kot najučinkovitejši in tudi dolgoročno uspešen način za odpravo težav suhih oči. Pri tem se uporabljata dve metodi. Metoda IPL temelji na uporabi intenzivne svetlobe oziroma laserskega obsevanje kožne površine predela očesnih vek. Na ta način uničimo bakterijo Demodex Folliculorum, ki je del običajne kožne flore in za katero je dokazano, da povzroča kronično vnetje in motnjo delovanja Meibomovih žlez. Še novejša in učinkovitejša je metoda LipiFlow, kjer preko posebnih vmesnikov, nameščenih na očesne veke, izvajamo z aparatom pulzirajočo masažo in obenem veke segrevamo. To neposredno spodbuja delovanje in regeneracijo Meibomovih žlez in na ta način ponovno vzpostavi njihovo normalno delovanje.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.