Nazaj

Načini za odpravo motnjav v očesu in kako pomaga ananas

29991-2 min11. 08. 2020

motnjavesteklovina

Plavajoče pikice in nitke v vidnem polju motijo mnoge. Gre za motnjave v očesni steklovini. Nastajajo z leti zaradi krčenja kolagenskih molekul steklovine. V zadnjem blogu sem pisala kako jih prepoznate in kdaj je nujen pregled. Tokrat več o možnostih za zdravljenje in kako si lahko pomagamo s prehrano.

Če vas motijo očesne motnjave, imate tri možnosti.

1. Navadite se nanje 

Najpreprostejša, a za mnoge težko sprejemljiva je rešitev, da se nanje navadite. Pogosto je to lažje svetovati kot storiti. Tudi drobne motnjave v srednjem delu vidnega polja so lahko zelo moteče.

2. Laserska vitreoliza

Laserska odstranitev motnjav imenovana laserska vitreoliza, je novo in zelo učinkovito zdravljenje. Gre za majhen in povsem neboleč poseg, ki se ga opravi kar med pregledom. Z laserskim žarkom zgostitve v steklovini preprosto razbijemo ter tako motnjave odstranimo.

3. Vitrektomija

Vitrektomija je klasična operacija, pri kateri se odstrani del steklovine z motnjavami. Gre za velik operativni poseg, ki je smiseln le izjemoma. Običajno je potreben pri drugih spremljajočih bolezenskih spremembah.


Motnjave bolje opazimo pri dobri osvetlitvi in gledanju svetlih površin. To je razlog, da jih nekateri zaznajo šele po operaciji sive mrene, ko spet dobro vidijo. Laserska odstranitev je v takšnih primerih odlična rešitev. Z njo pacientu z že dobrim vidom po operaciji učinkovito odstranimo moteče nitke in pikice v vidnem polju.

Vas zanima še, kako lahko pomaga ananas? Objavljena je zanimiva raziskava, v kateri so dokazali, da vsakodnevno uživanje nekaj rezin ananasa vsaj tri mesece pri nekaterih zmanjša število motnjav v steklovini. Učinek pripisujejo encimu Bromelain, ki ga vsebuje ananas in naj bi razgrajeval nepravilne molekule kolagena v steklovini. Vsakodnevno uživanje ananasa je torej dieta, s katero lahko poskusite rešiti težave z motnjavami v vidnem polju.