Nazaj

Lahko s telesno aktivnostjo preprečimo očesne bolezni?

Jasna Perković, dr. med.

Jasna Perković, dr. med.
specialist oftalmologije

13042-3 min14. 11. 2023

nasvetizdravje očiživljenjski slog

Nedavno objavljena majhna raziskava na miših je pokazala, da lahko vadba ščiti pred prekomernim razraščanjem krvnih žil, ki zaznamujejo starostno pogojeno degeneracijo rumene pege (AMD). Možno je, da telesna vadba ščiti pred očesnimi boleznimi tudi pri ljudeh. Da bi lahko priporočali vadbo kot samostojen način za zmanjševanje tveganja za očesne bolezni, bodo potrebne še večje klinične študije. Navkljub temu, je dobrodošlo zavedanje, da lahko morda tudi s športom zmanjšamo tveganje za starostno pogojeno degeneracijo rumene pege, ki je vodilni vzrok izgube vida pri starejših od 50 let.

Z redno telesno vadbo lahko pripomoremo k vzdrževanju primerne telesne teže in boljšemu počutju. Nedavno je majhna raziskava na miših pokazala, da vadba lahko zmanjšuje tudi tveganje za očesna obolenja. Ali se bo to spoznanje potrdilo tudi pri ljudeh še ni jasno. Nekateri raziskovalci pa so previdno optimistični, ker so rezultati skladni s prejšnjimi raziskavami, ki kažejo koristi vadbe za očesno zdravje tudi pri ljudeh.

"Izsledki nove raziskave so navdušujoči, ker podpira prejšnje ugotovitve, ki kažejo povezavo med vadbo in preprečevanjem AMD," je dejal oftalmolog J. Kevin McKinney. Dosedanje raziskave pri ljudeh so že nakazovale, da lahko vadba pomaga preprečevati resne očesne bolezni, kot je AMD. Nova študija je zanimiva, ker ni temeljila na samoporočanju vadbe, temveč je neposredno preučevala, kako se zaradi telesne aktivnosti spreminjajo celice in tkiva v mišjem očesu.

Telesna vadba ohranja zdravo žilje mrežnice

V tokratni raziskavi so preučevali dve skupini po 6 miši: ena skupina je imela dostop do vadbenega kolesa, druga skupina pa ne. Po štirih tednih so raziskovalci očesom miši z lasersko terapijo spodbudili spremembe, ki se pojavijo pri ljudeh z izgubo vida, povezano s starostjo. Po tem umetno sproženem obolenju očesnega ozadja, so fizično aktivne miši imele do 45% manj poškodb na žilju mrežnice kot neaktivne miši. Raziskava je s tem pokazala, da lahko vadba ščiti pred prekomernim razraščanjem bolezensko spremenjenih krvnih žil, ki so glavna značilnost starostno pogojene degeneracije rumene pege. (AMD)

Redna telesna aktivnosti lahko spodbuja zdravje oči

Znanstveniki še vedno skušajo razumeti, kako vadba ščiti človeško oko. Nova spoznanja na tem področju, bi lahko odprla pot do zdravljenja različnih očesnih bolezni. Obstaja možnost, da tudi pri že razvitem očesnem obolenju lahko telesna vadba pomaga bolje obvladovati bolezen. Ena izmed raziskav s tega področja je pokazala, da ljudje, ki se ukvarjajo z zmerno telesno vadbo, redkeje zbolijo zaradi glavkoma kot neaktivni ljudje. Več je raziskav, ki dokazujejo, da telesna aktivnost pomaga ljudem z diabetesom ohranjati svojo bolezen pod nadzorom, kar zmanjšuje tveganje zapletov, vključno z diabetično retinopatijo, vodilnim vzrokom izgube vida pri diabetikih.

Koliko bi morali biti fizično aktivni

Center za nadzor in preprečevanje bolezni, Svetovna zdravstvena organizacija in Ameriško združenje za srce priporočajo 150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe na teden. To je enakovredno približno 30 minutam na dan, pet dni na teden. Sem spadajo hoja, kolesarjenje, plavanje, ples in celo aktivno vrtnarjenje. Redna telesna aktivnost lahko torej vam in vašim očem pomaga, da boste ostali zdravi.

Prevod članka s spletne strani American Academy of Ophthalmology.