Nazaj

Kateri so vzroki za vnetna obolenja očesnih vek

Jasna Perković, dr. med.

Jasna Perković, dr. med.
specialist oftalmologije

22962-3 min16. 05. 2023

ječmenvnetja

Akutna vnetja očesnih vek so pogosta težava. Povzročajo neprijetno draženje in lahko prizadenejo vid. Stanja se razlikujejo po resnosti in intenziteti težav. Povzročajo jih različni dejavniki, kot so bakterijske in virusne okužbe, alergije, poškodbe ter nenazadnje tudi motnje v izločanju žlez sluznice in kože. Pogosto so težave blage in prehodne narave, a se rade ponavljajo. Vsako vnetje v predelu oči, pa lahko napreduje v resnejše obolenje, zato tovrstnih težav ne smemo podcenjevati. 

To so najpogostejše oblike vnetij vek in načini zdravljenja: 

  1. Blefaritis je kronično vnetje robov vek. Nastane zaradi bakterijske okužbe kože ali seboroičnega dermatitisa. Pri slednjem gre za kronično kožno vnetje, ki je posledica preobčutljivosti na glivice običajne kožne mikrobne flore. Zdravimo ga s toplimi obkladki, higieno in masažo robov vek, antibiotičnimi mazili in pri resnejših vnetjih tudi z oralnimi antibiotiki. Kot zelo učinkovito sredstvo za umirjanje vnetja pri kroničnem blefaritisu se je izkazala terapija z intenzivno pulzno svetlobo Optilight. 
  2. Hordeolum ali ječmenček je omejena okužba na zunanji površini očesne veke, ki nastane zaradi zamašene oljne žleze. Prepoznamo jo kot razmeroma dobro omejeno in pordelo okroglo zadebelitev na veki. Na otip je sprememba zelo občutljiva. Iz nje lahko izteka rumenkast izcedek. Zdravljenje vključuje gretje in nežno masažo, s čemer skušamo doseči odmašitev in izpraznitev oljne žleze. Pri izrazitejših vnetjih je potrebno včasih antibiotično mazilo ali kirurška incizija vnetne spremembe. Pri ponavljajočih težavah z ječmenčki vek se je prav tako kot zelo uspešna izkazala terapija z intenzivno pulzno svetlobo Optilight. 
  3. Halacij je vnetje na notranji površini očesne veke, ki nastane zaradi zamašitve izvodila Meibomove žleze. Gre za žleze z oljnim izločkom, ki so pomembne za zagotavljanje primerne sestave solznega filma in vzdrževanje vlažnosti očesne površine. Tudi v tem primeru je prvo zdravljenje v obliki gretja s toplimi obkladki in nežna masaža vek. Izrazitejše vnetje lahko zahteva antibiotično zdravljenje in kirurško incizijo. Pri kroničnih težavah tudi pri halaciju svetujemo terapijo z intenzivno pulzno svetlobo Optilight. 
  4. Periorbitalni celulitis je huda bakterijska okužba očesnih vek in okolnih tkiv, ki se lahko brez ustreznega zdravljenja hitro razširi. Značilni simptomi so rdečina, oteklina, bolečina in povišana telesna temperatura s sistemsko prizadetostjo. Zahteva urgentno antibiotično zdravljenje in skrbno spremljanje stanja za prepoznavo morebitnih zapletov s prizadetostjo očesa in izgube vida ali širitvijo okužbe. 
  5. Alergični konjunktivitis se prav tako kaže z rdečino robov vek, srbenjem oči, solzenjem in občutkom draženja. Vzrok je lahko preobčutljivost na cvetni prah, dlako živali ali pršico. Zdravljenje vključuje uporabo antihistaminikov in kortikosteroidov v obliki očesnih kapljic ter izogibanje alergenu v kolikor ga prepoznamo. 

Vnetja očesnih vek lahko sprožijo zelo različni dejavniki. Težave segajo od blagega draženja pa vse do hudih obolenj, ki zahtevajo hitro ukrepanje. Zdravljenje mora biti vzročno, zato je vedno na mestu pregled pri očesnem zdravniku, ki bo potrdil diagnozo in svetoval najprimernejši način zdravljenja.