Nazaj

Kako pretirano zretje v ekrane zvečuje težave suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

10682 min11. 04. 2023

nasvetisuhe oči

Težave s suhimi očmi so vse bolj razširjene tudi pri mladih. Glavni vzrok zanje je motnja v delovanju Meibomovih žlez. Nastanek in zdravljenje okvare Meibomovih žlez (ang. Meibomean gland dysfunction) sta v zadnjih letih področji intenzivnih raziskav in diskusij. Kako je možno, da mladostniki med 20. in 30. letom starosti kažejo znake izginotja, zapore in prikrajšave Meibomovih žlez? Veliko posameznikov okoli 70. leta pa ima povsem normalno delujoče žleze? Najverjetnejši razlog za to je spremenjen življenjski stil mladih generacij, z vsakodnevnim več urnim zretjem v računalniške in telefonske ekrane. 

Raziskave kažejo, da ima kar tretjino ljudi okvaro Meibomovih žlez. Pri otrocih in mladostnikih med 4. in 17. letom starosti ugotavljajo, da je takih kar 42%. Meibomove žleze so ključnega pomena za zdravje očesne površine. S sproščanjem oljnega izločka zagotavljajo primeren solzni film na površini roženice. Na njihovo delovanje vplivajo uravnotežena prehrana, higiena očesnih vek in dovolj pogosti mehanični dražljaji nujni za spodbujanje izločanja. 

Dolgotrajna uporaba računalniških ekranov, tablic in telefonov zmanjšuje pogostost mežikanja. Posledično prihaja do zastajanja izločka v Meibomovih žlezah, zapore žleznih izvodil, vnetja in nazadnje propada Meibomovih žlez. Okvara teh žlez povzroči nelagodje v očeh, občutek tujka ter rdeče in utrujene oči. Opažamo, da se na nas obrača vse več mladih odraslih, ki zaradi intenzivnega dela z računalniki potrebujejo pomoč zaradi težav suhih oči. 

Kaj lahko naredimo sami? 

Zmanjšamo delovni čas za ekrani, če je to le možno. Ko pa jih uporabljamo, poskrbimo, da dovolj pogosto utripamo z očmi in poskrbimo za redne premore. Pomagamo si lahko tudi s suhim gretjem vek in uporabo preparatov za čiščenje robov vek v obliki krpic. Za lajšanje simptomov lahko uporabimo kapljice za vlaženje očesa. 

Kaj storimo, ko težave vztrajajo? 

Če težave kljub ukrepom, ki jih izvajamo sami, vztrajajo, je potreben pregled za suho oko. Pri tem s preiskavami ocenimo delovanje Meibomovih žlez (meibomografija), stabilnost solznega filma in izmerimo količino tvorbe solz. Izsledki teh preiskav nam pomagajo pri vzročnem zdravljenju. 

Kako poteka zdravljenje? 

Pri zdravljenju uporabljamo zdravila v obliki kapljic, mazil za oko ter v nekaterih primerih v obliki tablet. Novost pri zdravljenju okvare Meibomovih žlez je OptiLight IPL terapija. Gre za metodo, ki uporablja visoko energijske svetlobne impulze in vzročno izboljšuje delovanje Meibomovih žlez. Tretma se naredi štirikrat zapored v razmaku treh tednov in traja po 15 minut. Na ta način zmanjšamo količino bakterij in pršic na vekah, zmanjšamo vnetje žlez in spodbudimo njihovo delovanje, izboljšamo sestavo solznega filma in spodbujamo obnovo kolagena, kar izboljša tudi prožnost in elastičnost kože vek in predelov okoli oči. Terapija Optilight je tudi edina oblika IPL zdravljenja, ki jo je na podlagi dokazane učinkovitosti odobrila za klinično uporabo ameriška agencija za zdravila FDA.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.