Nazaj

Kaj je dobro vedeti o starostni okvari rumene pege

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

19712 min21. 02. 2023

nasvetipregledi in preiskave

Februar je mesec ozaveščanja o starostni okvari rumene pege. To med starostniki razširjeno obolenje postopoma nepopravljivo okvarja vid. Zavedanje pomena preventive ter zgodnjega odkrivanja starostne degeneracije makule pomembno prispeva k ohranitvi dobrega vida v starosti.

Starosta okvara rumene pege nepopravljivo okvarja vidno ostrino 

Starostna okvara rumene pege imenovana strokovno starostna degeneracija makule (SDM), je bolezen mrežnice in je en izmed glavnih razlogov slabega vida po 50. letu starosti. Rumena pega predstavlja osrednji predel mrežnice, ki omogoča oster vid. Pomemben je za branje, prepoznavanje obrazov, vožnjo avtomobila ipd. SDM je napredujoča bolezen, ki povzroči počasno odmiranje tega pomembnega dela mrežnice. Posledice so slab vid, izginotje osrednjega dela vidnega polja in izguba zmožnosti vida ravnih črt. Bolezen ne povzroča slepote. Večina posameznikov se kljub napredovali bolezni lahko orientira v prostoru, možno pa je, da ne morejo več brati ali prepoznati obrazov. 

Kajenje in prekomerna telesna teža sta pomembna dejavnika tveganja za obolenje

SDM je s starostjo povezana bolezen, kar pomeni, da starejši ko smo, večja je verjetnost za njen pojav. Ženske razvijejo to bolezen pogosteje kot moški. Bolj verjetno se bo bolezen pojavila tudi pri tistih, ki kadijo in tistih, ki imajo prekomerno telesno težo. 

Zdrav življenjski slog zmanjšuje tveganje za starostno okvaro rumene pege 

Bolezen lahko do določene mere preprečimo tako, da skrbimo za redno telesno aktivnost in ustrezno telesno težo z uravnoteženim življenjskim slogom. Opustimo kajenje oz. ne pričnemo z njim, če je to le mogoče. Začetek bolezni nima nobenih simptomov, zato so v prvi vrsti pomembni preventivni očesni pregledi, s katerimi pričnemo pri 40. letu starosti in jih opravimo vsaka 3 leta, še pogosteje pa jih opravimo po 50. letu starosti. 

Pravočasno zdravljenje upočasni napredovanje bolezni 

SDM ni bolezen, ki bi jo preprosto pozdravili. V osnovi delimo bolezen na suho obliko (začetna in srednje napredovala oblika) in vlažno obliko. Pri suhi obliki SDM se priporoča jemanje vitaminskih preparatov, ki vsebujejo cink, zeaksantin in asasantin. To dokazano zmanjša napredovanje bolezni. Pri vlažni obliki SDM se nakopiči tekočina pod mrežnico. To dodatno okvarja vid. Takšna napredovala oblika starostne okvare rumene pege se zdravi z injekcijami z biološkimi zdravili. Ta preprečujejo razraščanje bolezensko spremenjenega žilja v mrežnici in prav tako zavrejo napredovanje obolenja. 

Zgodnje odkritje starostne okvare rumene pege pomembno pripomore k preprečevanju slabšanja vida. Redni preventivni očesni pregledi so edini način za zgodnjo prepoznavo tega obolenja in uvedbo zdravljenja še preden pride do trajnega poslabšanja vida.