Nazaj

Halacij – vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

9512 min30. 05. 2023

ječmenvnetja

Ste opazili na veki majhno, nebolečo, okroglo zatrdlino? Ta sprememba je zelo verjetno halacij. Gre za razmeroma pogosto očesno obolenje, ki lahko povzroča neprijeten občutek draženja veke in tudi moti vid. Nastane zaradi zamašitve izvodila Meibomove žleze na notranji površini veke. Je neinfektivno stanje, kjer do vnetja pride zaradi mehanične zapore žleze. 

Meibomove žleze, izločajo oljno tekočino, ki je zelo pomembna sestavina solz. Skrbi za enakomerno razlivanje solz po očesni površini in preprečuje njihovo izhlapevanje. Izvodila teh žlez so ozka in razmeroma dolga ter podvržena zaporam zaradi gostega izcedka. Na prvi pogled je halacij lahko podoben ječmenu veke (hordeolum), a pri slednjem gre za bakterijsko okužbo žlez ob trepalnicah na robu vek. Ječmen je značilno tudi zelo boleča sprememba, za razliko od hordeoluma, ki navadno ni boleč. 

Vzrok nastanka halacija pogosto težko opredelimo. Na razvoj tega stanja vpliva več dejavnikov. Disfunkcija Meibomovih žlez zaradi pomanjkanja mehaničnih stimulusov mežikanja pri dolgotrajnem zretju v ekrane, je eden od mehanizmov, ki prispeva k nastanku zapore v teh žlezah. Blefaritis, kronično vnetje robov vek, zaradi pomanjkljive higiene vek prav tako zvečuje tveganje za razvoj halacija. Pri nekaterih na pojav halacija vplivajo tudi hormonska nihanja in spremembe, ki se dogajajo v puberteti in menopavzi. 

Najpogostejši simptomi halacija so majhna, neboleča, okrogla zatrdlina v veki. Lahko se pojavi rdečina kože ali blag občutek draženja. Predel zatrdline lahko postane boleč in občutljiv na dotik. Kadar je halacij dovolj velik, zaradi pritiska na površino očesa povzroča tudi motnje vida. 

Zdravljenje je sprva praviloma konzervativno. Svetuje se tople obkladke, kar zmehča izloček v zamašenem izvodilu žlez in spodbudi izpraznitev žlez. Za tople obkladke je najprimerneje uporabiti čisto, toplo obrazno brisačko, ki se jo namesti na veko za 10 do 15 minut večkrat dnevno. Nežna masaža površine veke s čistimi rokami ali bombažnimi higienskimi palčkami, lahko še dodatno pomaga sprostiti zamašeno izvodilo žleze. Kadar ti prvi ukrepi ne zadoščajo, je smiseln pregled pri zdravniku. Na podlagi tega lahko predpišemo antibiotično mazilo ali steroidne očesne kapljice, kar pomaga zmanjšati vnetje in olajša njeno izpraznitev. Kirurški poseg za izpraznitev žleze je le redko potreben. Zanj se odločimo pri kroničnih spremembah, ki motijo vid in nam jih ni uspelo odpraviti z drugimi ukrepi. 

Kot preventiva halacija so koristni vsi ukrepi, ki prispevajo k boljši higieni vek. To vključuje dnevno čiščenje kože robov vek, skrb za primerno higieno rok, koristna pa je tudi redna masaža robov vek.