Nazaj

Glavkom ima vzdevek tihi tat vida

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

13832-3 min28. 02. 2023

glavkomnasvetipregledi in preiskave

Očesni tlak ustvarja tekočina znotraj očesa, ki zagotavlja primerno obliko zrkla in omogoča prenos hranilnih snovi. Uravnava se z ravnovesjem med tvorbo in resorbcijo očesne tekočine. Dolgotrajno povišanje očesnega tlaka poškoduje očesni živec ter povzroči nepopravljivo okvaro vida. To obolenje imenujemo glavkom ali zelena mrena. 

Napredovale oblike glavkoma se kažejo z zmanjšanjem obsega vidnega polja. Z očesom vidimo vedno manjše področje. Težava je, da bolezen napreduje počasi in sprva izginja le povsem periferni del vidnega polja. Običajno brez pregleda izpad v vidnem polju pacienti sami opazijo, ko je bolezen že zelo napredovala in prične okvarjati centralni vid. Zdravljenja, ki bi lahko povrnilo izgubljeni vid ni. 

Povišan krvni tlak, sladkorna bolezen in kajenje zvečujejo tveganje za glavkom

Glavkom je razmeroma pogosto očesno obolenje. Približno 2% oseb po 40. letu starosti razvije to bolezen. Tveganje s starostjo narašča. Glavkom ima tudi določeno genetsko predispozicijo, zato je razvoj verjetnejši pri tistih, kjer imajo to bolezen bližnji sorodniki. Povišano tveganje za razvoj tega obolenja imajo tudi vsi visoko kratkovidni ter vsi, ki so utrpeli kako očesno poškodbo. Razvoj tega obolenja lahko sprožijo tudi nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi.

S preprosto meritvijo očesnega tlaka lahko preprečimo izgubo vida

Glavkom je eden izmed vodilnih razlogov za slepoto v svetu. Približno vsak drugi posameznik s to boleznijo ostane neprepoznan. Ključnega pomena za preprečitev izgube vida so preventivni pregledi. Bolezen lahko dovolj zgodaj odkrijemo le s temeljitim očesnim pregledom in meritvami očesnega tlaka. Kar 90% primerov slepote ali trajne okvare vida lahko s preventivnimi pregledi in pravočasnim zdravljenjem preprečimo. Po 40. letu je zato priporočljivo opraviti očesni pregled vsaki 2 do 3 leta, po 60. letu pa vsako leto. 

S spremembo življenjskega sloga verjetno ne moremo vplivati na očesni tlak

Dosedanje raziskave niso pokazale povezanosti med življenjskim slogom in tveganjem za razvoj glavkoma. Zaenkrat ni bilo ugotovljene povezave s športno aktivnostjo, jemanjem vitaminskih dodatkov, načinom prehrane, uživanjem kave ali čaja. 

Pri ugotovljenem glavkomu je nujno redno jemanje zdravil

Glavkoma pozdraviti ne moremo, lahko pa ustavimo napredovanje okvare vidnega živca. V primeru ugotovljenega glavkoma je zato nujno redno jemanje predpisane terapije. Večinoma se pri zdravljenju uporabljajo zdravila v obliki očesnih kapljic. Druge možnosti zdravljenja so še laserski poseg ter klasična operacija. Za uspešno zdravljenje so nujni kontrolni pregledi s spremljanjem očesnega tlaka in sprememb na očesnem ozadju. 

Pravočasna prepoznava glavkoma je ključna za ohranitev vida

V tednu od 12. do 18. marca obeležujemo svetovni teden glavkoma. Namenjen je ozaveščanju o pomenu preventivnih pregledov za pravočasno odkrivanje in zdravljenje tega pogostega očesnega obolenja. Tudi v Moreli si prizadevamo, da bi prispevali k boljši ozaveščenosti o glavkomu. Z brezplačnimi meritvami očesnega tlaka in kontrolo vida ponujamo v okviru programa Moja Morela vsem dostopen in preprost način skrbi za dober vid in zdrave oči. 

Pridružite se tudi vi tistim, ki odgovorno skrbijo za svoje oči.