Nazaj

Praznična Darila, ki jih priporočamo očesni zdravniki

15032 min12. 12. 2023

pri otrocihzdravje oči

Vam zmanjkuje idej za praznično obdarovanje otrok? Pozabite na očala s filtrom modre svetlobe za računalnik. Otroku podarite raje nekaj, kar ga bo končno spravilo stran od zaslonov. Tu je nekaj predlogov, ki so jih nanizali očesni zdravniki med sestavljanjem lastnih seznamov za praznične nakupe.

Naj bo podarjena igrača varna za oči

Oči so zelo občutljive. Resne poškodbe lahko zapuščajo trajne posledice. Igrače lahko povzročijo odrgnine roženice, krvavitve v očesu, odstop mrežnice ali celo vbodne rane.

Na srečo lahko večino poškodb oči preprečimo z upoštevanjem nekaj preprostih varnostnih nasvetov:

  • Ne kupujte igrač z ostrimi, izstopajočimi ali izstrelitvenimi deli.
  • Pri igri s potencialno nevarnimi igračami ali igrami otroke vedno nadzirajte preverite, da je na igračah z laserskim izvorom svetlobe oznaka CE, ki zagotavlja skladnost s standardi za varne igrače.
  • Če podarjate športno opremo, priložite ustrezna zaščitna očala s polikarbonatnimi stekli.
  • Pozorni bodite na starostno priporočilo in izberite darilo, ki je primerno za otroka.
  • Igrače namenjene starejšim otrokom naj ne bodo prosto dosegljive mlajšim.

Razmislite o očem prijaznih darilih brez ekranov

Omejevanje zrenja v telefone in ekrane je najučinkovitejši način za zmanjšanje napetosti in utrujenosti oči. Redno umikanje od zaslonov in izpostavljenost dnevni svetlobi, predvsem soncu verjetno lahko omejuje naraščanje miopije ali kratkovidnost pri otrocih.

Nekaj idej za očem varna praznična darila brez ekranov:

  • Igrače in pripomočki za umetniško ustvarjanje, ki bodo spodbudili kreativnost, so zabavno darilo primerno za vse starosti. Kompleti barv, pobarvank, stojala za risanje, otroške perlice za izdelovanje nakita ali kompleti za pletenje/šivanje za starejše otroke je le nekaj idej.
  • Darila za aktivnostmi na prostem. Športna oprema, kot so smučarska oprema, rolerji, trampolin, pohodniški čevlji ali klasično darilo - kolo, so vse dobre možnosti za spodbujanje zadrževanja in igranja zunaj na prostem. Se vaši otroci že sedaj aktivno ukvarjajo s športom? Podarite jim za njihov šport primerna zaščitna očala.
  • Izobraževalne igre za vse starosti. Z razvojem otrokove koordinacije in fine motorične spretnosti, postanejo zanimive igrače, kot so kocke ali sestavljanke. Igre na plošči, primerne za učenje štetja, učenje časa, spominske igre in druge izobraževalne teme, so prav tako dobre možnosti. Za starejše otroke poiščite klasične igre v tujih jezikih - kot so Uganke ali Scrabble - za vadbo osnovnih jezikovnih vprašanj in slovnice v novem jeziku.
  • Zelo posrečeno darilo za odvračanje najstniških oči od telefonov so lahko tudi družabne igre s kartami. To tudi spodbuja odnose s prijatelji in družino.

Članek povzet po prispevku na spletni strani American Academy of Ophthalmology.