Nazaj

Modra svetloba in očesno zdravje

Jasna Perković, dr. med.

Jasna Perković, dr. med.
specialist oftalmologije

13712 min25. 04. 2023

suhe očizdravje očiživljenjski slog

Modra svetloba je vrsta svetlobe, ki jo oddajajo ekrani naprav kot so računalniki, tablice, telefoni in nekatera svetila. Ta svetloba je sicer del spektra naravne svetlobe in je potrebna za uravnavanje bioritma, a obstajajo indici, da modra svetloba iz umetnih virov tudi negativno vpliva na očesno zdravje. 

Dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi lahko povzroči sindrom računalniškega vida. Pri tem se pojavlja občutek napetosti in utrujenosti oči, lahko prehodno meglen vid, simptomi draženja zaradi suhih oči, pa tudi glavoboli ter napetost mišic vratu in ramenskega obroča. V raziskavi, objavljeni v reviji BMC Ophthalmology, so ugotovili, da je bila verjetnost razvoja sindroma računalniškega vida pomembno večja pri tistih, ki so uporabljali naprave z ekrani več kot 6 ur dnevno. 

Bolj zaskrbljujoči so podatki, ki nakazujejo možnost negativnega vpliva izpostavljenosti modri svetlobi na nastanek sive mrene in starostno pogojene degeneracije rumene pege. Izsledki nekaterih raziskav namreč navajajo, da modra svetloba okvarja celice očesne leče in prispeva k zgodnejšemu razvoju sive mrene. Prav tako nekatere raziskave ugotavljajo, da modra svetloba zvečuje oksidativni stres v celicah očesne mrežnice in na ta način potencialno prispeva k nastanku starostne degeneracije rumene pege. 

Vsem raziskavam o negativnih učinkih modre svetlobe navkljub, je potrebno pojasniti, da manjka še veliko podatkov, preden bomo povsem razumeli v kakšnem obsegu ta svetloba dejansko okvarja oči. Objavljenih je tudi nekaj raziskav, ki negativnih učinkov modre svetlobe z zanesljivostjo niso uspele potrditi. Ne glede na to, ima modra svetloba verjetno vsaj nekatere negativne učinke na zdravje oči. 

Omejevanje izpostavljanja modri svetlobi naj bo zato eden od osnovnih ukrepov pri skrbi za zdravje oči. Preprosto to storimo z vključitvijo rednih premorov v delo z računalnikom. Med delom je potrebno tudi čim pogosteje zavestno mežikati, kar izboljšuje vlažnost očesne površine. Izpostavljenost modri svetlobi je možno zmanjšati z zmanjšanjem svetilnosti in kontrastnosti z nastavitvami ekrana. Pomembna je tudi čim boljša osvetlitev delovnega prostora, po možnosti z naravno svetlobo. Dodatno zaščito za oči nudijo očala s stekli z modrim filtrom. Svetuje se tudi, da se izogibamo uporabi naprav z ekrani pred spanjem, kar pozitivno vpliva na kakovost spanja in s tem tudi na spočitost oči.