Nazaj

So varnejše kontaktne leče ali laserska operacija dioptrije

10772 min28. 11. 2023

suhe očivnetjazdravje oči

Splošno razširjeno prepričanje je, da je nošenje kontaktnih leč varnejše od laserske operacije dioptrije. Na prvi pogled se zdi logično, da bi moralo biti nošenje drobne kontaktne lečke na površini očesa varnejše kot operacija. Pregled strokovne literature in epidemiološki podatki, pa pričajo nasprotno.

Znano je, da se kar 30-50% nosilcev kontaktnih leč vsaj enkrat v življenju sreča z zapleti, ki so posledica njihove dolgotrajne uporabe. Mnogokrat gre za blažje težave, kot sta suho oko in mehansko draženje očesne površine, možni pa so tudi resnejši problemi kot so toksične, alergijske in vnetne reakcije, razrast žilja in okužbe. Hudi zapleti zaradi nošenja kontaktnih leč se zgodijo pri 2 do 5 posameznikih na 10.000 nosilcev kontaktnih leč. Mnogi od teh zapletov povzročijo trajne okvare vida in očesne površine. Tveganje za pojav zapletov, povezanih s kontaktnimi lečami s časom in pogostostjo njihove uporabe, narašča.

Pri pregledu podatkov o tveganjih za zaplete pri laserskih operacijah dioptrije so v ospredju podobno kot pri kontaktnih lečah blažje težave zaradi suhih oči. Praviloma gre v tem primeru za prehodne težave, ki ob ustrezni podporni terapiji izzvenijo. Tudi za vse ostale možne zaplete povezane z lasersko operacijo dioptrije velja, da je možno z ustreznim ukrepanjem učinkovito preprečiti nastanek trajnih posledic, ki bi poslabšale kakovost vida. Opisi primerov trajnega poslabšanja vida po laserski operaciji dioptrije so iz tega razloga v strokovni literaturi zelo redki. Ocenjuje se, da je tveganje za resno poslabšanje vida po laserski operaciji dioptrije manjše od 1 na 5 milijonov posegov. Nasprotno kot pri lečah je glavno tveganje za zaplete prisotno ob operaciji in neposredno v fazi okrevanja po posegu. Dolgoročno pa je dokazano, da laserska operacija dioptrije ne zapušča nobenih posledic, ki bi vplivale na zdravje oči. Še več, za lasersko operacijo dioptrije je dokazano, da zagotavlja dolgoročno izboljšanje vida.

Če povzamemo, predstavlja laserska operacija kratkoročno neko realno možno tveganje za prehodne težave povezane z suhimi očmi, ki praviloma ob ustrezni terapiji z umetnimi solzami izzvenijo. Možnosti za resno okvaro vida ob uporabi sodobnih operativnih tehnik in laserjev v rokah izkušenih kirurgov so zanemarljive. Po drugi strani, občasno nošenje kontaktnih leč ne predstavlja kakega posebnega tveganja. Njihova redna uporaba na daljše časovne obdobje več let ali celo desetletij pa s seboj prinaša realna tveganja za resne zaplete, ki lahko privedejo tudi do poslabšanja vida.