Nazaj

Recept, da otroci ne bi potrebovali očal

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

11553 min21. 11. 2023

kratkovidnostnasvetipri otrocih

Vsak starš, ki obišče otroško oftalmologinjo Nohi Ekdawi, dr. med., dobi enak recept: otrok naj preživi več časa na prostem. Sončna svetloba je najboljši način za preprečevanje kratkovidnosti pri otrocih. To je neverjetno preprost odgovor na naraščajoč javnozdravstveni problem, ki deluje, a zanj ve premalo ljudi.

Otroška kratkovidnost je v porastu

Kratkovidnost pri otrocih se je v zadnjih 30 letih povečala z alarmantno hitrostjo. Ocenjuje se, da je približno 40 % otrok, starih od 6 do 19 let, kratkovidnih; v Aziji je stopnja kratkovidnosti skoraj dvakrat večja. Če ne bomo storili ničesar, da bi upočasnili naraščanje, bo morda do leta 2050 polovica svetovnega prebivalstva kratkovidna.

Kratkovidnost nastane, ker očesno zrklo raste neenakomerno in se preveč podaljša vzdolž optične osi. Posledično imajo ljudje s kratkovidnostjo dober vid na blizu, a slab vid na daljavo. Medtem ko lahko očala ali kontaktne leče popravijo otrokov vid, raziskave kažejo, da kratkovidnost zvečuje tveganje za resne očesne bolezni, kot sta odstop mrežnice in siva mrena v odrasli dobi in starosti.

Preživljanje časa na prostem je dobro za oči

Čeprav ima genetika pomembno vlogo pri nastanku kratkovidnosti, hitro naraščanje njene razširjenosti nakazuje na možnost, da na razvoj kratkovidnosti vplivajo tudi okoljski dejavniki. Številni strokovnjaki so mnenja, da je vzrok za povečano pojavnost kratkovidnosti zlasti kombinacija povečanega časa pred zasloni in manj časa na prostem.

Zakaj bi lahko podaljšan čas na prostem ščitil pred kratkovidnostjo oziroma bi jo preveč bližinske uporabe vida poslabševalo, ni povsem jasno. Ena od možnosti je, da sončna svetloba zvišuje raven dopamina v očesu, ki nadzoruje hitrost rasti očesa. Druga teorija predpostavlja, da krajše razdalje gledanja spodbujajo nenormalno rast očesa. Pomislite na dolga obdobja intenzivnega dela z bližinsko uporabo vida, bodisi pred računalniškim zaslonom ali knjigo, brez odmorov.

Ne glede na vzrok, dr. Ekdawi že vidi vpliv na svoje paciente. "Vidim preveč otrok z odstopom mrežnice," je rekla. "To se ne bi smelo dogajati."

"Čas za posredovanje je v zgodnjem otroštvu, saj prej ko otrok razvije kratkovidnost, večja je verjetnost, da bo pozneje v življenju razvil hudo kratkovidnost. Cilj je torej odložiti začetek kratkovidnosti in upočasniti stopnjo napredovanja, tako da se lahko otrok izogne najhujšim zapletom kratkovidnosti, kot so težave z mrežnico."

Rešitve za upočasnitev kratkovidnosti

Med možnostmi za upočasnitev kratkovidnosti so kapljice za oko z atropinom, posebna dioptrijska stekla za očala in posebne multifokalne kontaktne leče.

Kapljice atropina razširijo zenico. Ni jasno, kako delujejo, vendar je več študij po vsem svetu pokazalo, da lahko majhni odmerki atropinskih kapljic za oko upočasnijo povečanje kratkovidnosti. Študije tudi kažejo, da lahko nove, posebne dioptrijske leče za očala in kontaktne leče upočasnijo napredovanje miopije.

Dr. Ekdawi predpisuje ta zdravljenja glede na starost otroka in hitrost njegovega napredovanja. Toda vsi njeni pacienti dobijo enak recept za sončno svetlobo. Dr. Ekdawi spodbuja, da otroci preživijo vsak dan vsaj eno do dve uri na prostem in na enako dolžino omejijo čas prebit pred zasloni.

Branje na prostem, območja brez zaslona in druge strategije

Dr. Ekdawi spodbuja svoje otroke, da berejo zunaj, tako da se v očesu zaradi izpostavljenosti soncu ustvari več dopamina, takrat ko največ uporabljajo bližinski vid. Običajno pri tem otrok ni potrebno opominjati, da delajo presledke pri delu skladno s pravilom 20-20-20 (vsakih 20 minut za 20 sekund pogled usmeriti 20 čevljev (6 metrov) v daljavo), saj to storijo podzavestno, ko opazujejo na nebu ptice, ki letijo mimo, ali ko pogled usmerijo proti živalim na travniku. Poskusite, nekako je genialno.

Povzeto po članku, objavljenem na spletni strani Ameriškega združenja za oftalmologijo.