Nazaj

2 preprosta načina, s katerima lahko ugotovite, ali imate astigmatizem

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

27312 min21. 01. 2022

astigmatizem

O tem, kako dobro vidimo, ne odločata samo kratkovidnost, pri kateri je vid meglen na daleč, ali daljnovidnost, pri kateri je vid meglen na bližino. Pomemben dejavnik je tudi prisotnost cilindra, ki ga strokovno imenujemo astigmatizem. Ta povzroča, da je slika neostra.  

Normalno oko je okroglo kot žoga za odbojko. Astigmatizem (cilinder) pa je vrsta refraktivne očesne napake, pri kateri oko ni povsem okroglo in spominja bolj na žogo za rugby. Ker se svetloba, ki prehaja v oko, lomi nepravilno, je slika neostra, zamegljena, oziroma popačena, pogosteje imamo utrujene oči in glavobole.  

Astigmatizem je lahko prisoten od otroštva ali se pojavi kasneje v življenju. Pojavlja se lahko v kombinaciji s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo, odkrije pa se ga pri očesnem pregledu. Večina zanj sploh ne ve, saj je na izvidu in na naročilnici zapisan kot le še ena številka, ki določa, kakšna očala so predpisana. Vendar pa je astigmatizem pomemben, saj pomeni, da ne vidimo ostro, ne na daleč, ne na blizu in da za oster vid potrebujemo očala.  

Kar 75% ljudi ima prisoten astigmatizem, ki pa veliki večini ne povzroča večjih težav. Do 50. leta starosti večinoma ostaja stabilen, potem pa se začne postopno povečevati.  

Težave, ki jih povzroča astigmatizem, se lahko rešujejo s pomočjo dioptrijskih očal, kontaktnih leč ali z operacijo.   

Očesni zdravnik zlahka prepozna in zdravi astigmatizem. Obstajata pa tudi dve metodi za samotestiranje. Oba načina sta preprosta, opravita se v nekaj korakih, ki so za oba načina enaki. 

Test s številčnico

 1. Prenesite grafiko in jo natisnite (prenos grafike)

 2. Postavite se 3 metre od slike 

 3. Slika mora biti v višini oči 

 4. Zakrijte si eno oko 

 5. S prostim očesom natančno opazujte črte 

 6. Ponovite še z drugim očesom 

Vse črte na sliki so črne barve. V kolikor vidite ene črte črne, druge pa sive, je verjetno, da imate določeno stopnjo astigmatizma. 

Test s črtami

 1. Prenesite grafiko in jo natisnite (prenos grafike)

 2. Postavite se 3 metre od slike 

 3. Slika mora biti v višini oči 

 4. Zakrijte si eno oko 

 5. S prostim očesom natančno opazujte črte 

 6. Ponovite še z drugim očesom 

Vse črte na sliki so črne barve. V kolikor vidite kvadratke sive ali nimajo enake črne barve, je verjetno, da imate določeno stopnjo astigmatizma. 

Upoštevajte, da je samotestiranje preprosta pomoč za zadovoljitev radovednosti. V primeru, da imate znake astigmatizma, se obrnite na očesnega zdravnika.