Nazaj

10 odgovorov na pogosta vprašanja o starostni dioptriji

24394-5 min09. 03. 2021

nasvetistarostna

Splošno znano je, da starejši ljudje za branje potrebujejo očala. Vseeno mnoge pojav težav z bližinskim vidom zaradi starostne dioptrije preseneti. Morda je vzrok tega manj poznano dejstvo, da se sposobnost za bližinski vid prične zmanjševati že kmalu po 40. letu. Stopnjevanje težav prej ali slej vsakega prisili, da prične uporabljati bralna očala. Ta pa niso edina in še manj najbolj praktična rešitev za težave z bližinskim vidom. 

Preberite 10 pojasnil na najpogostejša vprašanja o starostni dioptriji in spoznajte, kakšne so možne rešitve za trajno izboljšanje bližinskega vida.  

1. Imam težave z branjem drobnega tiska, na telefonu si pomagam s povečevanjem vsebin. Kaj se dogaja z mojim vidom? 

Če ste stari med 40. in 50. let je vzrok teh težav najverjetneje nastajajoča starostna dioptrija. Očesna leča, ki skrbi za primerno uklanjanje svetlobe v očesu, postaja z leti vedno bolj toga. Posledica je, da se ne more več dobro prilagajati na gledanje na bližino. Vidna ostrina na bližino se zato postopno slabša in to opazimo najpogosteje pri branju drobnega tiska ali pri finih bližinskih opravilih.  

2. Opažam, da pri slabši osvetlitvi slabše vidim na blizu. Kako si lahko pomagam? 

Težave z vidom na bližino najprej opazimo pri slabi osvetlitvi. Sprva zadošča za branje drobnega tiska že boljša posvetlitev. Sčasoma to več ni dovolj in prva ter najhitrejša rešitev za boljši bližinski vid so bralna očala. Za vožnjo z avtom in delo z računalnikom so običajno potrebna progresivna očala, ki omogočajo dobro vidno ostrino tudi na srednje razdalje in daljavo. Takšna očala sliko ukrivljajo in zahtevajo privajanje.  

3. Stalno izgubljam očala za branje. Lahko rešim te težave z lasersko operacijo dioptrije? 

Za odpravo težav s starostno dioptrijo obstajata dve rešitvi. Prva je operacija dioptrije z lečo, druga je posebna oblika laserske operacije, s katero na enem očesu izboljšamo vidno ostrino za bližino. Vsaka od teh operacij ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Izbira zavisi od stopnje starostne dioptrije, pridružene kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma ter od potreb in preferenc posameznika.  

4. Pred desetimi leti ste mi odpravili dioptrijo z lasersko operacijo in vid je bil odličen. Sedaj opažam, da slabo vidim na blizu. Je možno lasersko operacijo ponoviti?  

Z lasersko operacijo dioptrije pri kateri odpravimo kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem, ne moremo preprečiti pojava starostne dioptrije. Ko se z leti pojavijo težave s slabšim bližinskim vidom, je možno v nekaterih primerih izvesti dodatni laserski poseg na enem očesu. Pogosteje je boljša rešitev za izboljšanje vida na bližino in daljavo operacija dioptrije z lečo. 

5. Pri delu na računalniku moram uporabljati vedno večje besedilo. Kakšne so druge možnosti za izboljšanje vida poleg bralnih očal?  

Poleg navadnih bralnih očal, pridejo v poštev za delo na računalniku tudi tako imenovana pisarniška progresivna očala. Ta imajo optiko prilagojeno tako, da zagotavljajo najboljšo vidno ostrino ravno na razdalji računalnika,  poleg tega pa v primeru hkratne kratkovidnosti ali daljnovidnosti tudi na daljavo. Enako kot za vse druge aktivnosti povezane z delom in prostim časom, tudi v tem primeru pride v poštev za popolno neodvisnost od očal, operacija dioptrije z lečo ali laserska odprava starostne daljnovidnosti.  

6. Si lahko z vajami izboljšam bližinski vid? 

Žal z vajami ni možno izboljšati bližinskega vida, čeprav je to zelo pogost mit povezan s starostno dioptrijo. Vaje pa lahko pomagajo za sprostitev oči ter tako zmanjšajo občutek utrujenosti in napetosti.  

7. Lahko s prehranskimi dodatki izboljšam bližinski vid in odpravim starostno dioptrijo?

Prehrana bogata z vitaminom C, E, Cinkom, Luteinom (karoteni) in esencialnimi maščobnimi kislinami ima lahko pozitiven učinek na splošno zdravje oči. S prehrano pa ni možno preprečiti pojava starostne dioptrije, ki z leti ujame vsakega.  

8. Nikoli nisem potreboval očal in sedaj se bom težko navadil na bralna očala. Obstaja kakšna druga možnost za izboljšanje vida? 

Bralna očala so prva in najpreprostejša rešitev za težave s starostno dioptrijo a nikakor edina. Poskusite lahko tudi z nošenjem kontaktnih leč a te zahtevajo privajanje. Operacija dioptrije z lečo in tudi laserska operacija starostne dioptrije sta edini rešitvi za trajno odpravo težav s starostno daljnovidnostjo. Operacija dioptrije z lečo ima ob tem še dodatne prednosti. Z njo lahko zagotovimo dobro vidno ostrino na vse razdalje za obe očesi hkrati. Z menjavo očesne leče obenem tudi odpravimo možnost za kasnejše poslabšanje vida zaradi sive mrene.  

9. Moram sedaj zaradi starostne dioptrije stalno nositi očala? 

Če očal za daljavo niste potrebovali prej, jih najverjetneje tudi s pojavom starostne dioptrije ne boste. To pomeni, da vam bodo zadoščala bralna očala, ki jih boste nosili po potrebi takrat, ko boste rabili dober bližinski vid. Če vas bo stalna skrb, da imate očala pri roki preveč obremenjevala, je na mestu razmislek o operaciji starostne dioptrije. Pri tistih, ki imajo težave le s starostno dioptrijo in na daleč vidijo dobro, pride v poštev tudi laserska operacija starostne dioptrije le na enem očesu. Tako ohranimo odličen vid na daljavo ter hkrati zagotovimo vsaj na enem očesu vidno ostrino, ki omogoča branje drobnih tekstov ter druga opravila, ki zahtevajo dober bližinski vid.  

10. Lahko zaradi naraščanja starostne dioptrije oslepim? 

Ta strah je odveč. Starostna dioptrija zaradi vedno manjše prožnosti leče sicer napreduje in vid na bližino brez očal je vedno slabši. To pa ne pomeni, da vid izgubljamo. Z napredovanjem starostne dioptrije so le potrebna očala z vedno višjo plus dioptrijo. Pri petdeset letnikih zadostuje za bralna očala dioptrija +1, pri šestdesetih +2 in pri sedemdesetih letih +3. Težava naraščanja starostne dioptrije je predvsem to, da zahteva menjavanje očal. To je za mnoge dodaten razlog, da se odločijo za operacijo dioptrije z lečo. Z menjavo leče napredovanje starostne dioptrije preprečimo in zagotovimo dolgoročno vidno ostrino na daljavo in bližino.